ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studera med musik eller inte?

Anna Thanner · 24 Nov 2016
Uppdaterad 28 Nov 2016

Foto: Håkan Nordström


Det finns forskning som visar att både tystnad och ljud har positiv inverkan på inlärningsförmågan. Experten Lena Boström ger sin syn på saken.

klar

Artikellänk är kopierad

Det sägs att grekerna sjöng sina dramer för att texterna fick igång den vänstra hjärnhalvan och musiken aktiverade den högra. På så sätt kunde de memorera långa dikter utan att behöva skriva ner ett enda ord. Det pratas om Mozarteffekten – en teori som fick stort genomslag på 90-talet och som menade att man blir mer intelligent av Mozarts musik. Teorin nonsensförklarades senare av många och vissa forskarrön visar istället att den ultimata studiemiljön är den tysta. 

Så, hur är det egentligen? Är musik bra för inlärningsförmågan eller i alla fall för koncentrationen? Lena Boström, professor i pedagogik vid Mittuniversitetet, säger att lärande är komplicerat och att det inte är svart eller vitt.

– Det beror på vilken typ av person du är. Ungefär 40 procent lär sig bättre till musik, 20 procent behöver tystnad och 40 procent är flexibla, säger Lena Boström.

LÄS MER: Juridikstudent ger sina bästa musiktips

– Vi är väldigt olika när det gäller att befästa kunskap. Hur väl vi gör det beror även på faktorer som dag, humör och ämne, säger hon.

Eftersom inlärningsförmågan är individuell menar Lena Boström att det finns ett egenansvar hos dig som student att prova dig fram för att utläsa vad som fungerar bäst för just dig. Lenas tips är att försöka se hur både din koncentration, motivation och ditt resultat påverkas om du studerar med musik eller inte. Lärande är en hel process. 

– Framför allt är det viktigt att komma ihåg att det finns många olika faktorer som påverkar din inlärningsförmåga. Musik eller inte musik är bara en liten del, avslutar Lena Boström.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Thanner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro