ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studera på högskolan – hemma hos dig själv

Jonas Andersson · 30 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Pia Welander pluggar till sjuksköterska i Umeå  – men hon bor med familjen i Huddinge. 

Pia Welander pluggar till sjuksköterska i Umeå  – men hon bor med familjen i Huddinge.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Tvekar du mellan studier i Lund och Umeå? Det är faktiskt fullt möjligt att studera på båda universiteten samtidigt – med distansutbildning. Att sitta hemma och lyssna på föreläsningar har blivit ett allt vanligare fenomen inom högskolevärlden. Utbudet av distanskurser på internet har ökat kraftigt. Förra året kunde Nätuniversitetet erbjuda 426 fler utbildningar än året innan. Det finns över 3 000 kurser och program att söka hos ett 30-tal högskolor och universitet som ingår i samarbetet. Ann Sofie Fredriksson, informatör vid Nätuniversitetet, säger att studenterna på distanskurserna ofta skiljer sig från studenterna på de traditionella utbildningarna.– Det är fler som har barn, det är ofta äldre och det är fler som är yrkesverksamma bland dem. Det är också fler som har arbetarklassbakgrund, säger hon.Men nätkurserna eftertraktas även av studenter som redan går på en traditionell utbildning – ”campusstudenter”, som Ann Sofie Fredrikssson kallar dem.– Många tar en kurs vid sidan om den vanliga utbildningen, säger Ann Sofie Fredriksson.Exempel på populära distansutbildningar i Sverige är sjuksköterskeprogrammet, lärarprogrammet, receptarieprogrammet och juridisk översiktskurs.Distanskurserna ställer nya tekniska krav – föreläsningar måste filmas och läggas ut på webbsajter. Forum där studenterna kan chatta med varandra måste skapas.– Det finns en ständigt pågående förändring som spiller över på campusstudenterna. Allt fler vill att föreläsningar ska finnas tillgängliga på nätet i fall man har missat någon, säger Ann Sofie Fredriksson.Det kan låta avkopplande  men kraven är desamma som för vanliga studenter.– Det gäller att ha disciplin, särskilt om man jobbar samtidigt, säger Ann Sofie Fredriksson.

Pia studerar hemifrån – hinner med familjen

Pia Welander kombinerar heltidsstudier via internet och familjeliv med tre barn. Hon har tidigare jobbat som undersköterska. Ibland rycker hon in och jobbar parallellt med pluggandet. Hon är med andra ord en ganska typisk distansstudent.Hon bor i Huddinge och går sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet.– Det är precis som en traditionell utbildning fast via datorn. Vi tittar på föreläsningar och chattar med varandra och med lärarna, säger Pia Welander.Praktiska övningar klaras av under en till två veckor per termin när kursdeltagarna från hela Sverige träffas i Lycksele. – Det händer att jag jobbar med det på natten. Det är inte ovanligt att lärarna är vakna och att man får svar direkt när man kontaktar dem, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro