ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Att dra ner på fettet ökar risken för tidig död

Filip Häggberg · 30 Aug 2017
Uppdaterad 30 Aug 2017
Du borde fortsätta äta mat med hög fetthalt, enligt studien.

Du borde fortsätta äta mat med hög fetthalt, enligt studien. Foto: Shutterstock/IBL


Att dra ner på mat med hög fetthalt kan öka risken för att dö i förtid. Det visar en ny studie från kanadensiska forskare, som undersökt matvanorna hos 135 000 människor.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du fått råd om att äta mindre mättat fett för att bli mer hälsosam? Då ska du tänka om, enligt en ny studie som publicerats i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet.

De kanadensiska forskarna har undersökt 135 000 vuxna människor från 18 olika länder, och visar på att de som dragit ned på fettet haft kortare liv än de som fortsatt äta mat med hög fetthalt som smör, ost och kött.

Enligt studien är det vanligt att de som valt att inte äta mat med hög fetthalt ersätter det med kolhydratrik mat som bröd, pasta och ris. Det ska i sin tur leda till att de missar att få i sig viktiga näringsämnen.

Slutsatsen? Lågt intag av mättat fett ökar risken för att dö i förtid med 13 procent, medan ett stort intag minskar risken med upp till 23 procent.

Flera internationella medier har rapporterat om studien, däribland The Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro