ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Att spela fotboll kan stärka benen hos äldre

Valerie Kaspersen · 2 Aug 2018
Uppdaterad 2 Aug 2018
Efter 16 veckors fotbollsträning hade både hjärta och ben stärkts hos många av testpersonerna.

Efter 16 veckors fotbollsträning hade både hjärta och ben stärkts hos många av testpersonerna. Foto: IBL


Att inkludera fotboll i sin träningsrutin kan vara bra för äldre människor, visar en ny studie. Sporten kan stärka både ben och hjärta och är enligt undersökningen speciellt bra för människor med diabetes.

klar

Artikellänk är kopierad

Att syssla med någon form av träning är bra för hälsan – det är sen gammalt. Men en ny studie visar att just fotboll kan vara bra för hjärtat och vara stärkande för benen hos medelålders och äldre människor.

Forskare från södra Danmarks universitet och Färöarnas universitet har undersökt hur fotboll påverkar olika grupper av människor under 16 veckors tid. Det handlade om män och kvinnor mellan 55 – 70 år gamla som hade dålig hälsa både sett till hjärta och ben. 

Totalt deltog 50 personer, varav 25 var män och 25 var kvinnor där samtliga visade tecken på diabetes, var överviktiga och överlag hade en dålig fysisk hälsa. Under 16 veckors tid deltog de i fotbollsträning två gånger i veckan på 30 – 60 minuter. De fick även hjälp med att ändra sina kostvanor.

Att spela fotboll är inte jättevanligt bland personer mellan 60 – 70 år. Men kanske borde fler prova på sporten. 

– Vårt resultat visar på att fotboll och hjälp med dieten är en bra cocktail för att förbättra benhälsan, säger Magni Mohr, professor och medskapare till studien, i ett uttalande.

Just diabetes kan ge en ökad risk för att bryta ben i kroppen, vilket gör att forskarnas resultat skulle kunna användas för att hjälpa människor som har diabetes eller är på väg att utveckla sjukdomen.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro