ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Dagligt cannabisbruk ökar risken för psykos

David Peterson · 20 Mar 2019
Uppdaterad 20 Mar 2019
Dagligt cannabisbruk ökar risken för psykos, enligt en ny studie.

Dagligt cannabisbruk ökar risken för psykos, enligt en ny studie. Foto: TT


Dagligt cannabisbruk, speciellt av marijuana med hög THC-halt, ökar risken för att utveckla psykiska sjukdomar, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien, som publicerades i tidskriften Lancet, utfördes på elva platser i Europa och en i Brasilien. Det är den första studien som visar på ett vetenskapligt samband mellan cannabisbruk och psykisk sjukdom.

Risk ökar vid dagligt bruk

Enligt forskarna ökar risken att drabbas av psykisk sjukdom som mest vid ett dagligt bruk av cannabis med hög halt av den psykoaktiva ingrediensen THC.

”På grund av att tillgången till starkare cannabis ökar har resultatet viktiga implikationer för den allmänna hälsan”, skriver forskarna i studien.

Sambandet mellan cannabisbruk och psykisk sjukdom var starkast i London och Amsterdam, där tillgången till starkare cannabis, med en THC-halt över 10 procent, är stor.

Psykosfall skulle kunna halveras

Enligt studien skulle antalet personer som insjuknar i psykos för första gången kunna halveras i Amsterdam och var tredje fall i London skulle kunna undvikas om tillgången till cannabis med hög THC-halt skulle försvinna.

Studien tittade på totalt 901 personer som insjuknat i psykos för första gången och vänt sig till sjukvården.

Tidigare studier har visat på ett samband mellan cannabisbruk och psykos sjukdom – men de har inte gjorts på ett tillräckligt stort antal personer för att kunna anses som tillförlitliga.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro