ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Därför blir vi dumma av sociala medier

Karolina Skoglund · 6 Feb 2014
Uppdaterad 6 Feb 2014

Sociala medier kan få oss att sluta tänka själva. Därför blir vi tids nog lite korkade, visar en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Långvarig användning av Twitter och Facecook urholkar vårt sunda förnuft. Det visar en studie som publicerats i Journal of the Royal Society.

I studien har man ställt en rad frågor till en grupp av sociala medier-användare samt en grupp som inte använder sociala medier. Det visade sig att de som använde det ändrade sina svar i takt med att andra likasinnade gjorde det. Den grupp som inte använde sociala medier höll sig dock till samma svar – trots att samma frågor ställdes flera gånger. Kontentan av detta är att vi blir latare samt att vår förmåga att tänka kritiskt urholkas eftersom vi jämt tror att det finns någon annan som vet svaret, konstaterar forskarna bakom studien. 

En annan studie, publicerad i The Journal Science, har även upptäckt att vi även tenderar att glömma saker eftersom vi tror att vi kommer att kunna hitta informationen på nätet vid senare tillfälle.

Metros sociala medier-redaktör Jack Werner tar studien med en nypa salt.

– Många sådana här studier har kommit tidigare. Men nej, man blir inte dummare av sociala medier på samma sätt som man inte blir dummare av telefoner, brev eller telegram. Det är ett sätt att kommunicera, säger han. 

Dessa typer av studier menar han i stället visar att det fortfarande finns kvar en ganska märklig bild av nätet.

– Det känns nästan som en 80-talsfilm om hur nätet sipprar in i våra hjärnor. Och det har fortfarande inte gått en hel generation så på något sätt har vi inte fått något facit om hur det påverkar oss.

En effekt som han dock ser är tydlig är en förtroendekris mot bland annat mainstreammedia.

– Förtroendet har gått ned eftersom människor nu kan bygga upp sin egen nyhetskonsumption. Men det är som sagt en kris och lär knappast vara något som har en effekt på intelligensen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro