ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: De med akne som unga ser yngre ut längre

Malin Hansson · 28 Sep 2016
Uppdaterad 28 Sep 2016
Det kanske är jobbigt nu, men enligt studien kan aknedrabbades celler skyddas mot åldrande.

Det kanske är jobbigt nu, men enligt studien kan aknedrabbades celler skyddas mot åldrande. Foto: BSIP SA/Alamy Stock Photo/IBS


Att som tonåring ha acne är sällan roligt, men en tröst kanske finns i att din de som haft acne som tonåringar tenderar att se yngre ut längre, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien kommer från King's Collage London och är baserad på en studie av 1 205 kvinnliga tvillingar och menar att ungdomar som haft finnar tenderar att se unga ut längre, jämfört med jämnåriga som haft ”fläckfri hud”, något även BBC rapporterat. 

Anledningen är enligt forskarna att de med akne fått en sorts skydd mot åldrande.

Forskarna har funnit att personer som tidigare drabbats av akne sannolikt kommer att ha längre yttre delar på sina kromosomer, så kallade telomer, i sina vita blodkroppar. Telomer krymper med tiden som cellerna åldras och personer med långa telomer tenderar enligt forskarnas resultat att åldras långsammare än de med korta. 

Studien publicerades på onsdagen i forskningstidskriften Journal of Investigative Dermatology och en fjärdedel av deltagarna hade akne. En analys av hudprover visade att en gen som kallas p53 reglerar celldöd. Cellerna dör snabbare om telomererna är korta. Men gen p53 visade sig vara mindre aktivt i huden på de som drabbats av akne.  

►LÄS MER: Forskaren: Så kan du motverka rynkor

Enligt forskningsledaren och hudläkaren Dr Simone Ribero har dermatologer tidigare vetat att huden hos de som drabbats av akne tycks åldra långsammare än hos dem som aldrig haft akne, men att orsaken till detta tidigare varit oklar. I ett pressmeddelande på skolans hemsida skriver han:

”Våra resultat tyder på att orsaken kan kopplas till längden på telomererna som förefaller vara annorlunda hos aknedrabbade och innebär att deras celler kan skyddas mot åldrande. Genom att titta på huden biopsier, kunde vi börja förstå genuttryck i samband med detta. Ytterligare arbete krävs för att överväga om vissa gener kan vara utgångspunker för användbara insatser."

►LÄS MER: Giorgia, 16, skämdes för sin akne – nu har hon vunnit skönhetstävling

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro