ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Det krävs av dig i framtiden

Unn Edberg · 2 Okt 2012
Uppdaterad 2 Okt 2012

Foto: Annie Boberg


Flexibilitet, engagemang och servicekänsla i topp inom finansbranschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Flexibilitet, engagemang och servicekänsla kommer i topp när cheferna inom bank och försäkring listar sina drömegenskaper hos medarbetare.

På Finanslivs undersökning svarar 726 chefer i branschen på frågor om framtidens medarbetare. Klart är att neddragningarna i branschen i kombination med många nya regler ställer tuffare krav på alla som vill arbeta på banker eller försäkringsbolag.

Cheferna i undersökningen fick svara på frågan om det i framtiden skulle ställas högre krav på medarbetarna i tio olika avseenden. De svarade ja på alla tio. Tydligast var att kraven på flexibilitet, engagemang och servicekänsla skulle öka.

– Både flexibilitet, serviceanda och engagemang går att lära sig. Men man måste som ledare fråga sig: vad vill jag uppnå med flexibilitet? Det finns en tendens att man skriver en önskelista på hur medarbetarna ska vara men vad betyder mer flexibel? säger utbildningsexperten Peter Hägglund, som tidigare var vd på IFL vid Handelshögskolan.

– För att människor ska ändra beteende krävs att man skapar trygghet. Här beskriver man en miljö som kommer att  vara otryggare än tidigare och samtidigt vill man att folk ska slappna av. Så funkar inte folk.

I tider av neddragningar blir det extra svårt för ledningen att se till att ha rätt kompetens på arbetsplatserna. Samtidigt som vissa tvingas sluta behöver företagen få andra att stanna kvar och fortsätta utvecklas. 

Undersökningen visar att 63 procent av cheferna säger att de har en tydlig plan för att behålla medarbetare men 54 procent instämmer inte i att de har tillräcklig med budget för att utveckla mina medarbetare. 

Undersökningen bland chefer och HR-specialister gjordes av tidningen Finansliv och Amendo bemanning och rekrytering. Dessutom tillfrågades 778 personer i Amendos kandidatdatabas om vad de tror att branschen ställer för krav. Här kommer stresstålighet som första prioritet, något som cheferna rankat lägre. Även kostnadsmedvetenhet kommer högt på listan medan chefer har det först på sjunde plats. 

klar

Artikellänk är kopierad

Unn Edberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro