ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Ekologisk mat minskar risken för missbildad penis

Alva Forsberg Fierro · 21 Aug 2015
Uppdaterad 21 Aug 2015
Risken för hypospadi minskade allra mest bland mammorna som åt ekologiska grönsaker och mjölkprodukter.

Risken för hypospadi minskade allra mest bland mammorna som åt ekologiska grönsaker och mjölkprodukter. Foto: All Over Press


Gravida kvinnor som äter ekologisk mat halverar risken att föda söner med en missbildning av urinröret. Det visar en studie som norska folkhälsoinstitutet gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Hypospadi är en medfödd missbildning hos pojkar som innebär att urinröret mynnar på undersidan av penis. I allvarligare fall kan urinröret mynna pungen. Orsaken bakom missbildningen är okänt men det går att korrigera med hjälp av kirurgi. Behandlas inte tillståndet kan penis bli krökt vilket kan göra det svårt för mannen att genomföra samlag.

I studien där 35 000 mammor ingick fick de rapportera hur ofta de åt ekologisk mat uppdelat i sex olika matvarugrupper: grönsaker, frukt, mjölkprodukter, bröd/ spannmål, ägg och kött. Bland de mödrar som uppgav att de år ekologisk mat ibland, ofta eller för det mesta var det endast 0,1 procent av sönerna som föddes med hypospadi. Bland de mödrar som uppgav att de sällan eller aldrig åt ekologisk mat var det i stället 0,3 procent av pojkarna som föddes med tillståndet.

LÄS MER: Värktabletter under graviditeten ökar risken för adhd

Risken för hypospadi minskade allra mest bland mammorna som åt ekologiska grönsaker och mjölkprodukter.

Även om resultaten har analyserats med hänsyn till andra faktorer som ålder, övrig kosthållning, utbildning, inkomst samt om fostret vuxit normalt så menar författarna av studien att resultatet bör tolkas med försiktighet och att det krävs fler omfattande studier på andra studiepopulationer för att säkerställa resultatet.

LÄS MER: I den här åldern ska du skaffa barn

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro