ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Finsk polis sex gånger bättre på att klara upp bostadsinbrott

Clarence Frenker · 22 Feb 2014
Uppdaterad 22 Feb 2014

Trots polisens satsningar klaras bara fyra procent av bostadsinbrotten upp i Sverige, visar en ny kartläggning. Samtidigt är siffran betydligt högre i våra grannländer – bara i Finland löser polisen var fjärde bostadsinbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Den svenska polisen kan ha mycket att lära av våra nordiska grannar när det gäller att klara upp bostadsinbrott.

Åtminstone om man jämför i hur många fall en gärningsman kan knytas till brottet.

Enligt en kartläggning som gjorts av Stiftelsen Tryggare Sverige klaras bara fyra procent av bostadsinbrotten upp i Sverige. I Finland är motsvarande siffra 25 procent medan den i Danmark och Norge är sju respektive 15 procent.

– Det finns stora svårigheter att jämföra statistik mellan länder på det här sättet, men det kan åtminstone ge perspektiv och en indikation om skillnaderna, säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för Stiftelsen Tryggare Sverige, som gjort kartläggningen.

LÄS ÄVEN: Var tredje inbrottstjuv är ett barn

Svensk polis har de senaste åren, på pappret storsatsat, för att stävja den våg av bostadsinbrott som dragit över landet. Trots det har antalet anmälningar ökat samtidigt som uppklaringen stått still.

Enligt Magnus Lindgren skiljer sig brottsligheten åt mellan länderna men också polisens sätt att arbeta, och då i synnerhet Sverige.

– Min analys är att den här typen av brott inte är prioriterat inom den svenska polisen i dag. Dessutom finns det stora kunskapsluckor, säger han.

– Bostadsinbrott är de mest integritetskränkande brotten vid sidan av sexual- och våldsbrott som får konsekvenser för hela familjen. Förutom den ekonomiska förlusten är det också grundtryggheten man förlorar, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro