ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Lightläsk kan göra dig tjock

Linnea Carlén · 18 Mar 2015
Uppdaterad 18 Mar 2015
Förutom bukfetma uppges lightläsk även kunna bidra till ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, stroke.

Förutom bukfetma uppges lightläsk även kunna bidra till ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, stroke. Foto: TT


Lightläsk innehåller ofta så lite som noll kalorier, vilket också är skälet till att många väljer att ersätta vanlig läsk med just lightvarianter. Men nu visar en ny studie att man ändå kan gå upp i vikt om man dricker regelbundet.

klar

Artikellänk är kopierad

Studien, som publicerats i Journal of the American Geriatrics Society, inkluderade 749 personer över 65 år, som undersöktes fyra gånger under en nioårsperiod. 

Resultatet visade att ökningen i midjemått bland de som drack lightläsk var nära tredubbel jämfört med de som inte gjorde det.

► Forskning: Större risk att dö om du sitter still än om du är överviktig

– Den här studien visar att lightläsk kanske inte är så oskyldigt som man hoppas och tänker, och att den kan vara kopplad till viktuppgång. Den faran finns, säger Niclas Abrahamsson, specialistläkare som forskar på övervikt vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till SVT Nyheter.

Enligt forskarna bakom studien finns det skäl att oroa sig över hur pass säkert det är att dricka lightläsk. Förutom bukfetma uppges det även kunna bidra till ökad risk för hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, stroke, särskilt hos äldre vuxna.

Varannan 15-årig flicka känner sig tjock

Orsakerna till detta uppges dock vara relativt okända. Enligt Abrahamsson skulle läsken kunna dra igång andra system i kroppen som är ogynnsamma och kan förändra metabolismen, alltså ämnesomsättningen, på ett negativt sätt.

– De här sötningsmedlen skulle exempelvis kunna dra upp aptiten eller öka insulinresistens, något som gör att man går upp i vikt utan att gå via den klassiska kalorivägen, säger Abrahamsson till SVT Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro