ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Män hittar bättre än kvinnor

metro · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014
Män är bättre på att hitta än kvinnor, enligt ny amerikansk studie.

Män är bättre på att hitta än kvinnor, enligt ny amerikansk studie. Foto: Jacquelyn Martin/TT.


klar

Artikellänk är kopierad

Män har bättre orienteringsförmåga än kvinnor, om man ska tro en studie som har publicerats vid University of Utah.

Anledningen sägs vara att män som vandrade mycket fick fler barn och därmed fördes förmågan att hitta vidare till deras avkommor.

Forskare vid University of Utah lät 120 män och kvinnor från två stammar i Namibia göra en rad övningar som testade deras navigeringsförmåga. Stammarna valdes för att de lever under förutsättningar som liknar våra förfäders - dess medlemmar reser mycket till fots och har en kultur som tillåter män att ha barn med andra kvinnor än sina fruar. 

Förutom övningarna fick deltagarna också svara på frågor om hur många platser de hade besökt och hur långt de hade rest det senaste året samt hur många barn de hade. Män gjorde bättre ifrån sig på övningarna och var mer beresta än kvinnorna. De som hade rest mest fick också bäst resultat på övningarna. Dessutom hade de flest barn.

Enligt forskarna ger resultatet stöd till teorin att män hittar bättre än kvinnor för att de under historiens gång har rest mer med syfte att hitta partners att föröka sig med. Forskarna hittade ingen koppling mellan kvinnornas resultat på övningarna och hur mycket de hade vandrat.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro