ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Män tror att kvinnor flirtar med dem – fast de bara är vänliga

Karolina Skoglund · 19 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015

En norsk studie fastslår: Män tror i högre grad att kvinnor flirtar med dem när så inte är fallet. Enligt forskaren kan mäns övertro leda till att de kränker kvinnors sexuella gränser – utan att de ens vet om det.

klar

Artikellänk är kopierad

En norsk studie visar att män oftare tror att kvinnor flirtar med dem, fast de bara är trevliga. Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.
En norsk studie visar att män oftare tror att kvinnor flirtar med dem, fast de bara är trevliga. Bilden är en genrebild och har ingenting med artikeln att göra.Foto: Alamy.

En amerikansk studie från 2003 visade att män i högre grad än kvinnor tenderar att misstolka vänlighet som sexuella inviter från det motsatta könet. 

Detta bestämde sig Mons Bendixen, psykolog vid Norges teknisk naturvetenskapliga universitet för att utmana genom ny forskning. Han valde dessutom att genomföra den i ett av världens mest jämställda länder, Norge.

– Eftersom Norge och de andra skandinaviska länderna rankas bland de mest sexuellt jämställda i världen var det av ett stort intresse att se om resultaten från USA även stämde i en jämställd kultur, säger han till Metro.

I studien samlade Bendixen 308 heterosexuella högskolestuderande i åldrarna 18-30 och bad dem sedan alla att svara på samma uppsättning frågor. Resultatet visade att 88 procent av kvinnorna ansåg att deras vänlighet någon misstolkats, medan endast 70,6 procent av männen ansåg detsamma.

– Huvudresultatet visade alltså att män, även i Norge, oftare förväxlar allmän vänlighet från kvinnor med sexuella intentioner. Precis som den amerikanska studien från 2003 visade. 

Enligt Bendixen går det, utifrån resultaten, inte att berätta vad detta beror på. Däremot menar han att det, i teorin, handlar om hur det mänskliga sinnet är utvecklat efter fysisk och social miljö.  

– Om en man undertolkar en kvinnas vänlighet minskar det hans förmåga att få ha sex med henne (och därmed reproducera). För en kvinna finns det ingen motsvarande reproduktiv vinst, eftersom hon biologiskt sett inte kan få flera barn på kort tid. Dessa mekanismer är främst verksamma utanför vårt medvetande och vi kan alltså inte säga att män och kvinnor agerar strategiskt utifrån detta. 

Här utgår man ju från en heterosexuell norm. Hur är det med de som inte stämmer in på den? 

– Eftersom vår studie bara tittat på mäns feltolkning av kvinnors signaler och kvinnor feltolkning av mäns signaler kan vi inte säga något om dem. Det var inte möjligt att göra sådana analyser, eftersom de som angav att de hade en icke-heterosexuell läggning var för få i antalet. 

Vad kan man dra för lärdom av resultatet?

– Vissa studier har visat att mäns övertro kan leda till att de kränker kvinnors sexuella gränser. Detta kan ske utan att de ens är medvetna om det. Vi tror att män bättre kan komma att göra korrekta slutsatser om kvinnors avsikter om de får vetskap om att de faktiskt är mindre sexuellt intresserade än vad de tror. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro