ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Miljögifter i bröstmjölk högre än väntat

Malin Jansson · 24 Jan 2018
Uppdaterad 24 Jan 2018
Bromerade dioxider kan öka risken för cancer, enligt Livsmedelsverket.

Bromerade dioxider kan öka risken för cancer, enligt Livsmedelsverket. Foto: TT


Ammande kvinnors bröstmjölk innehåller en högre andel miljögifter än man tidigare trott, visar en ny studie. "Det är bekymrande att vi lever i ett samhälle där olika miljögifter är så närvarande att inte ens ammade spädbarn undkommer exponering", säger Filip Bjurlid, forskare vid Örebro universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tio kvinnor i Örebrområdet ingick i studien där deras bröstmjölk undersöktes under ett års tid. Resultatet visade att andelen så kallade bromerade dioxider, en form av miljögift, är högre än man tidigare trott, skriver Göteborgs-Posten.

Det är från möbler, tv-apparater, hårtorkar och andra material som innehåller plast som miljögiftet kommer ifrån. Plasten är ofta preparerad med bromerade flamskyddsmedel för att förhindra och fördröja brand – något som enligt Livsmedelsverket kan påverka sköldkörteln och öka risen för cancer. I Sverige tillverkas inte bromerade flamskyddmedel – men kommer in med importerade produkter.

– Rent allmänt kan man säga att den bekvämlighet och de lösningar som många av de produkter och material runt omkring oss erbjuder, kommer med ett pris. Bromerade dioxiner, och andra miljögifter, är ett typiskt exempel på ett sådant pris, säger Filip Bjurlid, som ligger bakom avhandlingen i Kemi vid Örebro universitet, till Göteborgs-Posten.

Många miljögifter är fettlösliga och det är på grund av detta som dessa riskerar att lagras i människors kroppsfett. Detta kan sedan gå över till bröstmjölken och därefter alltså vidare till det ammade barnet.

Filip Bjurlid menar dock att det inte finns någon anledning till oro – utan poängterar att fördelarna med amning fortfarande överväger de eventuella riskerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro