ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Mindre fördomar hos de som läst om Harry Potter

Fredrik Tideman · 3 Aug 2014
Uppdaterad 3 Aug 2014
En italiensk studie visar att Harry Potter minskar fördomarna hos sina läsare.

En italiensk studie visar att Harry Potter minskar fördomarna hos sina läsare. Foto: All Over Press


Har du läst böckerna om Harry Potter? Då är chansen stor att du har få fördomar, enligt en italiensk studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Det verkar som att den fiktiva trollkarlen Harry Potter faktiskt kan skapa lite verklig magi, i alla fall minska fördomarna hos de som läser om honom, enligt en studie som gjorts vid University of Modena i Italien.

Studien genomfördes med två olika grupper ungdomar. De första var 34 barn i femte klass som träffades under sex veckor. Hälften av barnen fick läsa delar ur böckerna som handlade om fördomar, den andra hälften läste delar som handlade om andra ämnen. Efteråt fick barnen svara på frågor om vad de tycker om invandrare. Resultatet visade att de som läst och diskuterat de delar av böckerna som handlade om fördomar hade en mer positiv bild av invandring, skriver Pacific Standard.

Den andra gruppen bestod av 117 gymnasieelever som tillfrågades hur många Harry Potter-böcker de läst och vad de har för relation till karaktären. Sedan fick de svara på frågor som handlade om deras syn på homosexuella, frågor som forskarna sa skulle vara till en annan studie.

När de jämförde svaren visade det sig att de som läst flera av böckerna hade en mer positiv attityd till homosexuella.

Båda studierna visar också att ytterligare en faktor spelar in: Det var de som även identifierade sig med karaktären Harry Potter som hade mindre fördomar.

– Harry Potter visar empati för personer från stigmatiserade kategorier, försöker att förstå deras lidande och jobbar för social jämställdhet. Så jag och mina kollegor tror att empati är den faktorn som gör att fördomarna minskar, säger Loris Vezzali, en av psykologerna bakom studien, till Huffington Post.

Enligt Huffington Post har författaren JK Rowling själv kallat böckerna för en "lång vädjan om ett slut på trångsynthet" och har även avslöjat att hon alltid har tänkt sig Dumbledore, rekorn på Harry Potters skola, som homosexuell.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Tideman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro