ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Naturliga ämnen är som molekylär kondom”

Hugo Ewald · 17 Maj 2017
Uppdaterad 17 Maj 2017

Foto: Alamy/IBL


Två ämnen som återfinns i växter kan komma att kunna användas som preventivmedel i framtiden, enligt en ny studie. Forskarna beskriver sin upptäckt som att kemikalierna i växterna fungerar som "molekylära kondomer".

klar

Artikellänk är kopierad

Ämnen som kan utvinnas från maskrosrot respektive växten Tripterygium wilfordii kan i framtiden komma att användas som preventivmedel. Det skriver forskare vid University of California, Berkley, i en ny studiepublicerad i den vetenskapliga journalen Proceedings of the National academy of sciences, PNAS.

LÄS MER
5 saker alla borde veta om p-piller

Kemikalier utvunna från maskrosrot och Tripterygium wilfordii har länge använts inom traditionell kinesisk alternativmedicin.

I sina tester kunde forskarna, med hjälp av ämnena pristimerin och lupeol, hindra att ägg befruktas eftersom ämnena får människospermer att sluta ”piska” sin svans och ta sig till ägget. Mer specifikt blockerades utsöndringen av progesteron, utan att spermierna i sig skadades.

– Det hindrar inte spermierna från att röra sig och är inte skadligt för spermierna. Men det gör att de inte kan göra de kraftfulla ”piskningar”, säger studieförfattaren Polina Lishko, assisterande professor i molekylär- och cellbiologi till BBC.

Enligt forskarna skulle kemikalierna, som de menar fungerar som ”molekylära kondomer” användas som ett akut preventivmedel som intas före eller efter samlag, eller som ett permanent dito i formen av ett p-plåster eller en vaginalring. Enligt forskarna har kemikalierna inga nämnvärda bieffekter, till skillnad från hormonbaserade preventivmedel.

Liskho och hennes kollegor kommer nu att fortsätta sina tester genom att se om de fungerar på primater, vars spermieceller fungerar på ett sätt som liknar människors. Det är först genom sådana kliniska tester – som kan ta år – som forskarna kan få ett konkret svar på om frågan om ämnena kan användas som mänskliga preventivmedel.

Ett annat problem är att processen där ämnena extraheras från växterna är väldigt dyra. Kemikalierna som krävs för extraktionen är dyra och ämnena finns bara i låga halter i växterna.

Till BBC säger Allan Pacey, professor i andrologi vid University of Sheffield att det finns ett reellt behov av preventivmedel för män som inte är hormonbaserade.

– Det här är en väldigt intressant studie som visar hur två naturliga ämnen kan knocka ut en nyckelmolekyl i spermier som reglerar hur de simmar perioden innan ägget befruktas. Eftersom molekylen är specifik för spermier skulle det här kunna leda till manliga p-piller utan de bieffekter vi hittills sett i försök med hormonbaserade preventivmedel.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro