ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Salivtest kan avgöra om du är nära utbrändhet

Filip Joelsson · 16 Jun 2018
Uppdaterad 16 Jun 2018
Forskarna hoppas att resultatet av studien ska kunna användas för att förebygga utbrändhet på grund av jobbstress.

Forskarna hoppas att resultatet av studien ska kunna användas för att förebygga utbrändhet på grund av jobbstress. Foto: IBL


Ett salivtest med tops kan visa hur stressad du är och om du är nära att gå in i väggen. Det menar en grupp forskare, som publicerat sin studie i i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

klar

Artikellänk är kopierad

I studien, som genomförts av forskare i Österrike, har man tagit salivprover från anställda som varit vid god hälsa, och jämfört resultaten med prover från personer som fått diagnosen utbrändhet.

Forskningen visar att kortisolnivåerna hos personer under normal stress avtar under dagen, medan värdena fortsätter att vara höga för den som har det stressigt på jobbet.

”Personer som har en hög nivå av arbetsrelaterad stress hade noterbart högre kortisolvärden under hela dagen”, skriver forskarna i studien.

Genom att göra mätningar vid flera tillfällen under en dag menar forskarna att de har fått fram ett mer tillförlitligt resultat än vad man tidigare fått via exempelvis blodprover.

Nu hoppas forskarna att man i framtiden ska kunna använda metoden, som bara ska ta några timmar att utföra, i förebyggande syfte.

LÄS MER
Debatt: Vi har snackat klart om stress

”Det här betyder att vi kan identifiera personer som har en högre risk av att drabbas av utbrändhet”, sade forskarna i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro