ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Snarkning kan vara farligt för barn

Filip Häggberg · 26 Feb 2016
Uppdaterad 26 Feb 2016
Barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll bör vända sig till vårdcentralen.

Barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll bör vända sig till vårdcentralen. Foto: Alamy


Om barnets snarkningar är ihållande och orsakar andningsuppehåll är det ett problem. Det kan leda till koncentrations- och inlärningsbesvär.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte ovanligt att barn snarkar, men om snarkningarna är ihållande påverkas sömnkvalitén negativt. Det visar en befolkningsstudie gjord av forskare på Sahlgrenska akademin.

– Studien visar att barn med ihållande snarkningar som orsakar andningsuppehåll har sämre livskvalité än andra. Det finns en rad olika symtom för det, säger Gunnhildur Gudnadottir, forskare vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

LÄS MER
Snarkande bebisar blir oftare hyperaktiva

Bristande sömnkvalitet kan leda till problem med dagtrötthet, koncentrations- och inlärningssvårigheter, sängvätning och försenad tillväxt.

Enligt befolkningsstudien, som undersökt förekomsten av snarkning och andningsuppehåll hos 1300 barn i åldrarna 0-11 år, var det cirka fem procent som snarkade flera gånger i veckan. Trots det har bara en tredjedel sökt sjukvård.

LÄS MER
Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

– Det betyder att kunskapen om hur snarkningar påverkar barnens hälsa är låg. Vi måste fundera på hur vi ska informera föräldrar om tillståndet och hur de kan söka hjälp, säger Gunnhildur Gudnadottir.

Forskarna vid Sahlgrenska akademin råder barn som har återkommande snarkningar och andningsuppehåll att vända sig till vårdcentralen.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro