ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Svenska kvinnor använder fel preventivmetoder

Emmelie Wallroth · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
P -appen Natural cycles visar när kvinnan har sina ”säkra perioder”.

P -appen Natural cycles visar när kvinnan har sina ”säkra perioder”. Foto: TT


Trots att 72 procent av kvinnor i fertil ålder använder någon slags preventivmetod så har Sverige det högsta abortantalet i hela Västeuropa.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet aborter ökar bland svenska kvinnor i åldern 25-29 år. Sverige har det högsta abortantalet i hela Västeuropa – trots att 72 procent av kvinnorna i fertil ålder använder något slags preventivmetod.

Nu visar en   ny studie, gjord vid Danderyds sjukhus, att anledningen till detta kan vara att svenska kvinnor i högre grad använder ineffektiva preventivmetoder vid samlag, någonting som Dagens Nyheter var först med att skriva om.

►LÄS MER: Här är de vanligaste myterna kring preventivmedel

Det kan röra sig om metoder som kondom, att man har samlag under sina ”säkra perioder” eller att man har avbrutet samlag.

Helena Kopp-Kallner, gynekolog och författaren bakom studien, säger till Dagens Nyheter att hon tror att den ökade användningen av ineffektiva preventivmetoder kan bero på att fler och fler kvinnor har en rädsla för att tillföra hormoner till kroppen.

►LÄS MER: Tjejer under 15 år nekas preventivmedel på Apoteket

– Det dåliga med hormoner lyfts fram mycket oftare än de positiva egenskaperna, som skydd mot cancer och minskade mensblödningar, säger Helena Kopp-Kallner till DN. 

Hon rekommenderar den som inte vill ta hormoner att använda spiral.

I studien har tusen kvinnor tillfrågats om hur de använder preventivmedel.

Här kan du läsa hela studien.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro