ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Tiotusentals rasistiska tweets varje dag

Linnea Holgersson · 17 Feb 2014
Uppdaterad 18 Feb 2014

Tiotusen av britternas dagliga tweets innehåller rasistiska uttalanden, det visar en studie av tankesmedjan Demos. I Sverige finns inte denna typ av twitterstudie. På Twitter kan inte rasisterna sätta agendan i Sverige”, säger Hampus Brynulf på Intellecta.

klar

Artikellänk är kopierad

Studie: Tiotusen rasistiska tweets publiceras varje dag 
  Totalt läggs 10 000 tweets upp varje dag som innehåller ras- och etniska smutskastningar, enligt brittisk studie. I Sverige frodas näthatet i stället på andra platser.
Studie: Tiotusen rasistiska tweets publiceras varje dag Totalt läggs 10 000 tweets upp varje dag som innehåller ras- och etniska smutskastningar, enligt brittisk studie. I Sverige frodas näthatet i stället på andra platser.Foto: TT

En studie gjord av den brittiska tankesmedjan Demos visar att det totalt läggs 10 000 tweets upp varje dag som innehåller ras- och etniska smutskastningar. I studien plockade ett team ihop tweets som innehöll en eller flera rasistiskt laddade ord under en period på nio dagar. Sedan filtrerades de så att det stod klart att ordet inte var en del av användarnamnet och att de innehöll ett rasistiskt uttalande som skulle kunna tolkas som skadligt, kränkande eller förolämpande. Det ordet som förekom i nästan 50 procent av fallen var "White boy". Men studien visade också att de vanligaste tweetsen var skrivna i ett icke-kränkande syfte eller för att uttrycka gruppsolidaritet. Väldigt få tweets, 500 till 2000 per dag, var ett direkt och uppenbart personangrepp.

I Sverige är denna typ av studie inte helt hållbart genomförbar. Här är plattformen för rasistiska uttalanden en annan. Enligt Hampus Brynulf, strategichef på Intellecta och upphovsmannen till Twittersenus, den största mätningen i Sverige, har rasistiska uttalanden inte ett lika starkt genomslag på Twitter.

– Där måste man ha följare för att sprida sitt budskap. Det blir istället att rasisterna bara pratar med varandra. På Twitter sätter rasisterna inte agendan.

De plattformar där rasistiska uttalanden sprids är istället platser där de kan nå ut till många.

– Rasistiska uttalanden är större i kommentatorsfälten eller på forum. Där kan inte enbart ens följare se vad som skrivs och man når en större bredd. Det går att kommunicera med de som inte redan är ”frälsta”. Detta går inte på samma sätt på Twitter, säger Hampus Brynulf.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Holgersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro