ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Var tjugonde ung idrottare utsatt för sexövergrepp av tränare

Linnea Johansson/Johan Wikén · 15 Maj 2017
Uppdaterad 15 Maj 2017
Susanne Johansson på GIH forskar om sexuella övergrepp inom idrotten.

Susanne Johansson på GIH forskar om sexuella övergrepp inom idrotten. Foto: GIH/TT


Idrottsledare ska inge trygghet för barn och ungdomar. Men ibland agerar de tvärtom. Drygt fem procent av Sveriges idrottare har utsatts för sexövergrepp av en tränare, visar en studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 41-åriga idrottsledaren misstänks för grova tortyrliknande övergrepp mot tolv tonårspojkar. Totalt handlar det om 100 brott under en tioårsperiod.

Den uppmärksammade rättegången pågår just nu i Blekinge tingsrätt.

Det är inte första gången en idrottsledare misstänks ha utnyttjat sin position för att kunna förgripa sig på barn. I Metros granskning av tränarövergreppen har vi tittat närmare på sju fällande domar de senaste åren. De beskriver en mörk verklighet som en del unga idrottare tvingas genomleva.

Men mörkertalet beräknas vara stort – och endast en bråkdel av de sexuella övergreppen når domstolarna.

Enligt forskning från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har drygt fem procent av alla unga idrottare i Sverige utsatts för sexövergrepp inom föreningsidrotten.

– Det var ungefär vad jag hade förväntat mig. Men det är väldigt sällan som det polisanmäls, säger Susanne Johansson, doktorand på GIH som står bakom undersökningen.

I samarbete med Statistiska centralbyrån lät hon närmare 500 slumpvis utvalda 25-åriga kvinnor och män som är eller har varit aktiva idrottare svara på enkätfrågorna. Av de som uppgav att de utsatts för trakasserier eller övergrepp var 70 procent kvinnor, samtliga förövare var män.

Resultatet har tidigare publicerats i en rapport från Riksidrottsförbundet 2012. Det ingår också i Susanne Johansson avhandling som disputeras i sommar.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro