ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Värktabletter under graviditeten ökar risken för adhd

Josefin Svenberg · 25 Feb 2014
Uppdaterad 25 Feb 2014

Ny dansk studie visar att risken för adhd kan öka hos barnet om modern ätit paracetamol under graviditeten. Men Läkemedelsverket ändrar inte sina rekommendationer: Möjligt att det är så, men inte 100-procentigt”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Paracetamol är ett av världens vanligaste smärtläkemedel och substansen finns bland annat i receptfria värktabletter som Alvedon, Panodil och Pamol. Gravida som måste ta värktabletter rekommenderas att ta just paracetamol – men en ny studie visar att detta kan öka risken för adhd hos barnet.

Studien är gjord på 64 000 danska barn och deras mödrar. Den är ett samarbete mellan Aarhus universitet och University of California som publicerar studien i den medicinska tidskriften Jama Pediatrics.

Under tisdagen höll Läkemedelsverket ett extrainkallat möte med anledning av studien. Resultatet blev dock att man inte ändrar sina rekommendationer.

– De siffror de presenterar säger att det kanske finns ett samband, att det är möjligt att det är så, men det är inte 100-procentigt säkert. Studien är gjord på ett väldigt bra sätt, men det finns alltid många svårigheter och faktorer man inte kan styra över på samma sätt som man kan göra vid en studie av läkemedel under kontrollerade former, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket följer kontinuerligt studier och signaler kring olika läkemedel och substanser.

– En del kan man avfärda direkt, men den här var en sådan vi tyckte att vi skulle ta hand om på en gång och inte låta ligga i flera dagar, säger Hans Sjögren.

Läkemedelsverkets rekommendation till gravida står därmed fast: Undvik att ta smärtstillande läkemedel om du kan och välj annan behandling, som till exempel sjukgymnastik, om det är möjligt.

– Av de smärtstillande mediciner som finns att tillgå är fortfarande paracetamol inte det bästa, utan man kan säga det minst dåliga, alternativet. Det står vi fast vid, säger Hans Sjögren.

Mer än hälften av mödrarna i den danska studien uppgav att det hade tagit paracetamol under graviditeten. Barnen till dessa mödrar hade upp till 37 procents större risk att få diagnosen hyperaktivitetssyndrom, behandlas med adhd-medicin eller ha adhd-liknande beteende vid sju års ålder – jämfört med barnen vars mödrar inte tagit paracetamol under graviditeten.

Enligt forskarna var sambanden starkare ju längre modern hade tagit paracetamol.

– Det behövs ytterligare forskning för att kunna verifiera resutaten, men om de speglar faktiska samband bör paracetamol inte längre ses som ett ”säkert” läkemedel för gravida, säger Jørn Olsen vid Aarhus universitet i ett pressmeddelande.

Så sent som i januari publicerades en studie på möss från Uppsala universitet, som visade att paracetamol kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro