ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Då måste du börja för att lära dig ett språk flytande

Filip Joelsson · 1 Maj 2018
Uppdaterad 1 Maj 2018
Enligt studien har man störst chans att lära sig ett nytt språk flytande om man börjar innan 10-årsåldern.

Enligt studien har man störst chans att lära sig ett nytt språk flytande om man börjar innan 10-årsåldern. Foto: Pixabay


Enligt en ny studie finns det ett kritiskt åldersfönster inom vilket man måste börja träna för att behärska ett nytt språk flytande, rapporterar BBC. Helst ska man inte ha fyllt tio år, visar studien.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny studie, som baseras på ett grammatiskt test där närmare 670 000 personer från olika länder och med olika modersmål medverkat, visar när i livet man har som störst chans att lära sig ett nytt språk flytande, skriver BBC. 

Enligt studien bör den som vill lära sig ett språk, utöver modersmålet, börja innan tio års ålder. Upp till 18 års ålder fortsatte personerna i studien visa på en fortsatt hög inlärningsförmåga, men därefter började kunskapen dala.

Studien genomfördes med hjälp av ett quiz på Facebook, och var utformat så att den som deltog fick svara på frågor om huruvida en text på ett annat språk, exempelvis en mening på engelska, var grammatiskt korrekt eller ej. Användarna fick samtidigt svara på frågor om hur länge de studerat språket i fråga, under vilka förutsättningar och om de hade flyttat till ett land där ett annat språk än deltagarens modersmål var förstaspråket.

De vanligaste modersmålen bland de medverkande i undersökning var, utöver engelska, finska, turkiska, tyska, ryska och ungerska.

Det är oklart var som orsakade den minskade inlärningsfrekvensen hos deltagarna som var över 18 år, men enligt forskarna som genomfört studien handlar det om att hjärnan blir mindre anpassningsbar i vuxen ålder, skriver BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro