ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Därför blir du beroende av Tinder

Joel Linde · 26 Maj 2015
Uppdaterad 15 Feb 2017
Anton Rosén och Jesper Håkansson, 23, ägnade sin kandidatuppsats inom Medieteknik C åt att ta reda på hur dejtingappen Tinder påverkar oss.

Anton Rosén och Jesper Håkansson, 23, ägnade sin kandidatuppsats inom Medieteknik C åt att ta reda på hur dejtingappen Tinder påverkar oss. Foto: Anton Rosén


Studenterna Anton och Jesper ställde sig frågan varför så många använder dejtingappen Tinder, när nätdejting i övrigt har varit, och till viss del fortfarande är, väldigt tabu. Här är deras resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Dejtingappen Tinder har rusat om sina konkurrenter sedan grundandet i september 2012. Men vad är det vi gillar så mycket, hur använder vi appen, och är tabut kring internetdejting borta nu? Anton Rosén och Jesper Håkansson, båda 23, vid Södertörns Högskola i Stockholm ägnade kandidatuppsatsen i Medieteknik C åt att ta reda på det.

– Folk som inte har nätdejtat förut har helt plötsligt börjat använda Tinder. Hälften av dem vi har pratat med har inte nätdejtat innan de började använda Tinder.

Resultatet av undersökningen visar på att det finns det ett antal anledningar till att Tinder har blivit så populärt, när andra dejtingappar eller hemsidor länge varit väldigt tabubelagda.

– Dels är det för att Tinder använder sig av spelmekanismer, och på så sätt skapar man ett beroende. Sen får man belöningen av en matchning, säger Anton.

– Det är nästan som samlarkort – hur många matchingar kan du samla.

Och den enkla och lättanvända designen verkar också ha del i varför så många använder sig utav appen. Det går fort, och det är lätt att förstå.

– Vissa tycker att det går för fort till och med, att man råkar säga nej till en person som man ville säga ja till för att man är så van att döma personer snabbt och säga nej, säger Jesper.

Antalet användare verkar ha blivit en anledning i sig för nya användare att testa lyckan, eftersom det inte ”verkar desperat” längre, som flera respondenter uttryckte det. Uppskattningsvis använder över 50 miljoner människor appen varje månad.

Undersökningen visade också i vilket syfte de svarande använde Tinder, och om, eller hur ofta, de hade träffat något fysiskt.

75 procent av de 244 svarande använder främst appen för att starta någon form av sexuell relation, och 55 procent anger att de vill inleda en kärleksrelation. Flera val var möjliga.

70 procent hade träffat någon som de fått kontakt med via Tinder, och 20 procent av respondenterna hade inlett ett långvarigt förhållande via appen.

Hela 38 procent hade haft en sexuell relation med någon de träffat på Tinder, och 40 procent hade inte inlett någon relation alls.

Blir vi beroende av Tinder?

– Flera nämnde att de blev beroende och hamnade i ett ”flow”, och att det bara gick ut på att samla matchningar. Och många sa också att efter att de hade använt appen en längre period fick de inte samma kick, att en matchning inte var lika mycket värd längre, säger Jesper.

En responden skrev: ”Alla människor börjar se likadana ut efter ett tag. Alla bilder ser likadana ut och man blir bara trött på det. Ofta tänker jag inte ens när jag använder Tinder längre”.

Hur är det med könsnormerna på Tinder?

– Man kan ju se hur vissa könsnormer förstärks på Tinder. Det är till exempel fem gånger vanligare att män säger ja till kvinnor, än tvärt om. Så det verkar som att det är männen som jagar kvinnorna.

Är tabut kring nätdejting borta nu?

– Det verkar gå åt det hållet, men man kan inte säga att tabut är helt förvunnet, det finns fortfarande någon typ av skam har vi märkt, säger Jesper.

Anton och Jesper säger att följande respondentsvar ringar in vad många i undersökningen tyckte.

”Det har blivit en STOR skillnad för vad som känns socialt accepterat eller inte! Visst har Tinder förändrat mycket men samtidigt skulle jag fortfarande tycka att det var pinsamt om det handlade om någon annan dejtingsite”, skrev en respondent.

Vad tyckte de var negativt med Tinder?

– Flera påpekar det här med att konsumera människor, och att så snabbt bedöma en människa. Vissa tycker att det är problematiskt. Interaktionsdesignen bidrar snarare till att man ska få så många matchningar som möjligt istället för en långvarig kontakt, och där kan vi också dra paralleller till ett spel, säger Jesper.

– Människor blir som varor. Det är slit och släng, man värderar folk efter snabba, korta preferenser, allt går att presentera på ett kort, fyller Anton i.

– Vår studie visade att främsta anledningen till att sluta använda Tinder är att man upplever det som så ytligt, som att man är på en köttmarknad.

LÄS ÄVEN: Över 400 svenska tjejers Tinderprofiler uthängda på blogg

LÄS ÄVEN: Så sparar Tinder information om dig

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro