ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Fler aborter i länder med restriktiva lagar

Valerie Kaspersen · 21 Mar 2018
Uppdaterad 21 Mar 2018
Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien.

Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien. Foto: IBL/ Shutterstock


Antalet aborter har minskat de senaste 25 åren. Speciellt i länder som har gjort abort lagligt, enligt en ny studie från Guttmacher Institute.

klar

Artikellänk är kopierad

Länder där abort är olagligt, eller som har väldigt restriktiva lagar, har också högst antal aborter i världen. Tillgång till preventivmedel, så som p-piller, hjälper också att minska antalet aborter, rapporterar NBC News.

Varje år utförs 56 miljoner aborter i världen – nära 50 miljoner av dem i U-länder. Pakistan är landet med högst antal aborter, där siffran låg på 50 aborter per 1000 kvinnor. Schweiz är landet med lägst antal aborter där det bara är fem av 1000 kvinnor som utför en abort.

”Aborter utförs över hela världen, oavsett lagar, men är säkrast i de länder där abort har varit lagligt under en längre tid”, står det i rapporten.

Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien. Ett argument för att inte utföra en abort brukar vara att det gör det svårare att bli gravid senare i livet. Något som inte stämmer.

”Att ha gått igenom en abort ökar inte risken för infertilitet eller andra komplikationer”, står det i rapporten.

Antalet aborter i världen har minskat, troligen tack vare ökad kunskap och tillgång till preventivmedel, men flera länder tar till hårdare tag och får igenom mer restriktiva lagar kring aborter. Bland annat USA och länder runt om forna Sovjet.

– De flesta kvinnor som går igenom en abort gör det för att de inte planerade på att bli gravida från första början. Att kunna möta behovet av preventivmedel är viktigt för att kunna få ner antalet aborter, säger Susheela Singh, vice president för internationella studier vid Guttmacher Institute, i ett uttalande.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro