ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Här är faktorerna som påverkar ditt immunförsvar

Valerie Kaspersen · 4 Mar 2018
Uppdaterad 5 Mar 2018
Vissa personer har bättre immunförsvar än andra.

Vissa personer har bättre immunförsvar än andra. Foto: IBL


Enligt en ny studie av forskare från bland annat Lunds universitet påverkar kön, ålder och rökning vårt immunförsvar.

klar

Artikellänk är kopierad

Vissa personer har bättre immunförsvar än andra. Enligt forskare vid pasteur-instituet i Paris och LTH, Lunds universitet, finns det flera faktorer som bidrar till detta, rapporterar SVT. Forskarna har studerat tusen personers vita blodkroppar och gener och har banat väg för att läkare enklare ska kunna tyda patientens symptom och agera därefter.

– Att använda big data för att förstå ett så pass komplext system som immunförsvaret är något av en ”game changer”, säger Jacob Bergstedt, bioinformatiker och doktorand i reglerteknik vid LTH, i ett pressmeddelande.

En av de avgörande faktorerna är rökning som har påverkan på immunförsvaret. Tidigare forskning visar att de som röker löper större risk för infektioner. Den nya studien förklarar att detta beror på att rökare har fler så kallade regulatoriska T-celler vilket hämmar immunförsvaret.

Forskare vet sedan innan att kvinnor löper större risk för sjukdomar som reumatism. Enligt studien beror det på att kvinnor har fler MAIT-celler. Resultatet visar att många delar av immunförsvaret minskar i och med att man blir äldre.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro