ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Kvinnor med bröstcancer kan slippa cellgifter

Valerie Kaspersen · 4 Jun 2018
Uppdaterad 4 Jun 2018
Hormonbehandlingarna visade sig vara lika effektiva som cellgifter, fast med färre biverkningar.

Hormonbehandlingarna visade sig vara lika effektiva som cellgifter, fast med färre biverkningar. Foto: IBL


Kvinnor med bröstcancer behöver inte genomgå cellgifter för att bli friska, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Under helgen presenterades en ny studie i USA som visar att kvinnor med tumörer i ett tidigt stadium inte behöver genomgå cellgifter för att bli friska, rapporterar SR.

Genom att ta prover från cancertumörerna går det att se om patienten behöver cellgifter eller om det räcker med hormonbehandlingar. Det är fortfarande osäkert i fall metoden kan användas i Sverige.

– Det är oerhört viktigt eftersom vi nuförtiden alltmer syftar till att individualisera diagnostiken och behandlingen baserat på tumörens egenskaper. Det här är viktiga resultat men det kanske inte är just detta testet vi ska införa nästa vecka, säger överläkaren Maria Ekholm till SR.

Ungefär tiotusen kvinnor mellan 18 och 75 testades och 94 procent av de som fick hormonbehandlingar var vid liv efter nio år. Det var en lika stor andel för dem som använde cellgifter. Hormonmediciner var alltså lika effektiva, men hade färre biverkningar.

Studien gäller dock främst kvinnor efter klimakteriet. Det stora problemet med den nya metoden är att den är väldigt dyr.

– Det handlar ju om 30 000 kronor per test vilket kan vara välinvesterade pengar om man kan bespara patienten cellgiftsbehandlingen, som också är dyr och som även har andra kostnader som till exempel sjukskrivning, säger överläkaren Maria Ekholm till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro