ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Studie: Män är bättre på Alfapet – prioriterar onödiga förmågor högre

Sofia Clason · 19 Sep 2017
Uppdaterad 19 Sep 2017
Män prioriterar generellt ”onödiga” kompetenser högre än kvinnor.

Män prioriterar generellt ”onödiga” kompetenser högre än kvinnor. Foto: ADAM IHSE/TT


Enligt en ny studie är män generellt sett bättre än kvinnor på Alfapet. Men inte på grund av kompetensskillnader – utan för att män spenderar mer tid på att träna upp oanvändbara kompetenser.

klar

Artikellänk är kopierad

Psykologiforskaren Jerad Moxley och hans kollegor vid universitetet i Miami, noterade att män oftare vann i stora Alfapet-turneringar i USA än kvinnor, trots att fler kvinnor deltog i turneringarna, skriver The Times.

För att ta reda på varför fler män vann, intervjuade forskarna 300 deltagare på den nationella Alfapet-turneringen i USA under år 2004 och 2008. Forskarna frågade spelarna om hur mycket tid de ägnade åt Alfapet och vad de gjorde under tiden de hängav sig åt spelet, för att efteråt analysera svaren. Resultatet blev en studien som publicerades i psykologitidskriften Psychological Research, den 31 augusti.

Svaren från intervjuerna visade att män och kvinnor spenderade lika mycket tid på Alfapet, men att inställningen till spelet varierade stort mellan de två grupperna.

Män spenderade sin tid med att analysera tidigare vinnares speltaktiker och genom att öva på anagram, trots att båda grupperna svarade att den sortens träning var tråkig.

Kvinnor, å andra sidan, ägnade tiden till att spela Alfapet för nöjes skull. Majoriteten av kvinnorna ansåg att spelet inte var användbart för att utveckla några viktiga kompetenser och valde därför att inte lägga onödig eller tråkig tid på spelet och istället se det som en rolig hobby.

Enligt Moxley berodde resultatet inte på en brist på målmedvetenhet eller vinnarskalle hos kvinnorna. Istället menar han att kvinnor inte prioriterar att bli bra på spelet lika högt som män eftersom det inte finns tillräckligt med vinning i att bli bäst.

”Det finns inte mycket pengar att hämta av att vara bra på Alfapet och att bli bäst ger ingen större titel, så varför skulle man vilja bli bäst i världen på Alfapet?”, säger Moxley till The Times.

Forskarnas slutsats blev således att män oftare prioriterar ”onödiga” kompetenser än kvinnor, medan kvinnor i större utsträckning spel för nöjes skull.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro