ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Städprodukter lika farligt för lungorna som cigaretter

Valerie Kaspersen · 17 Feb 2018
Uppdaterad 17 Feb 2018
Undersökningen utfördes på över 6000 personer.

Undersökningen utfördes på över 6000 personer. Foto: IBL


Enligt en ny undersökning är regelbundet användande av kemiska produkter lika farligt för hälsan som att röka.

klar

Artikellänk är kopierad

Att använda kemiska städprodukter i form av sprej regelbundet är kan jämföras med att röka ett paket cigaretter om dagen, uppger Independent. Undersökningen publicerades i American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Över 6 000 personer ingick i studien som var fördelad på en 20-års period.– När man tänker att man andas in små partiklar från produkter som är menat för städning av golv och inte dina lungor, är det här inte så överraskande, säger Øistein Svanes, en doktorandstudent som ledde studien, till Independent.

Forskarna analyserade testpersonernas utandning och jämförde sedan resultatet med svaren från ett frågeformulär de hade fått om deras städaktiviteter. Forskarna kunde då dra slutsatsen att kvinnor som städade mer hade sämre lungkapacitet än de som inte städade lika ofta. Forskarna misstänker att partiklarna i städprodukterna skadar de känsliga slemmembranen i halsen, vilket över tid gör stor skada.– Dessa kemikalier är ofta helt onödiga. Mikrofiberdukar och vatten räcker gott och väl till det mesta, säger Øistein Svanes till Independent.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro