ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studie: Surfplattor är sämre för inlärningen än böcker

Elinor Karlin · 18 Okt 2017
Uppdaterad 21 Okt 2017
Det går snabbare att läsa digitalt – men vi förstår inte vad vi läser.

Det går snabbare att läsa digitalt – men vi förstår inte vad vi läser. Foto: Foto: TT


En ny studie visar att vi läser snabbare på skärm än i böcker – men det gör inte att vi lär oss bättre. Tvärtom, trots att många upplever det motsatta.

klar

Artikellänk är kopierad

När skolvärlden går allt mer mot en digital plattform, är forskarna inte helt övertygade om att det är en bra idé. I alla fall när de tittar på inlärningen. En ny studie från University of Maryland visar att man läser snabbare på skärm, men att det ger sämre kvalitet på inlärningen. Det här kan förklaras av att vi behöver skrolla för att ta oss igenom en digital skärmsida, ett avbrott som stör läsupplevelsen. Studenterna i studien hävdar dock själva att de lär sig bättre genom att läsa på skärm.

När man ställde generella frågor om textens grundläggande budskap visade det sig att det spelade liten roll om man läste på skärm eller papper. Däremot när man ställde specifika frågor visade det sig att läsförståelsen varit betydligt bättre när deltagarna hade läst texter på papper.

Studien pekar dock på de stora ekonomiska och miljömässiga fördelarna som ändå finns i att använda digitala hjälpmedel för att publicera text. Till exempel ska Kalifornien ha infört en lag som säger att alla collegeläroböcker ska kunna erbjudas i digital form år 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro