ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Studie: Viss äggstockscancer överförs via pappan

Valerie Kaspersen · 26 Feb 2018
Uppdaterad 26 Feb 2018
Studien identifierade genen genom att jämföra över 3000 farmödrar och deras barnbarn.

Studien identifierade genen genom att jämföra över 3000 farmödrar och deras barnbarn. Foto: IBL


Upptäckten kan förändra sättet läkare letar efter och behandlar äggstockscancer.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny studie visar på en länk mellan äggstockscancer och en gen på x-kromosomen, rapporterar CNN.– Äggstockscancer kallas ibland för den tysta mördaren. Den är svår att upptäcka och svår att förutse, säger Kevin Eng, professor i onkologi vid Roswell Park Comprehensive Cancer Center och författare av studien.

Studien identifierade genen genom att jämföra över 3000 farmödrar och deras barnbarn från Familial Ovarian Cancer Registry vid Roswell Park Cancer Institute i Buffalo, New York. Kevin Eng och hans kollegors teori baserades på tanken att kvinnor har två x-kromosomer, medan män bara har en. Den muterade genen på x-kromosomen borde då rimligtvis delas dubbelt så ofta mellan farmödrar och deras barnbarn än mormödrar och deras barnbarn.

Upptäckten avslöjar att pappans gener spelar en stor roll för kvinnans risk när det gäller äggstockscancer. Upptäckten kan förändra sättet läkare letar efter och behandlar en av de dödligaste formerna av cancer, menar forskare.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro