ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Studie:Tatueringar kan vara en fördel på jobbet

Linnea Bergman · 11 Aug 2018
Uppdaterad 11 Aug 2018
Människor med tatueringar blir generellt inte utsatta för negativ särbehandling på arbetsplatsen längre, visar en ny studie. I vissa lägen kan tatueringarna till och med hjälpa dig i en rekryteringssituation.

Människor med tatueringar blir generellt inte utsatta för negativ särbehandling på arbetsplatsen längre, visar en ny studie. I vissa lägen kan tatueringarna till och med hjälpa dig i en rekryteringssituation. Foto: IBL/Unsplash.


Tatueringar gör det inte svårare på arbetsmarknaden. De kan till och med vara en fördel när du söker jobb, enligt en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Tiden när tatueringar främst bars av sjömän är sedan länge förbi.

Men tidigare studier har visat att, trots att tatueringar är vanligt förekommande, kan de ställa till det på arbetsmarknanden för dem som bär dem.

Men även den tiden verkar nu vara förbi.

I en ny studie från universiteten Western Australia och Miami som publicerats i Human Relations deltog 2 000 personer. Forskarna undersökte om tatueringar påverkade om de blev anställda, deras lön och hur accepterade de blev på arbetsplatsen. I beräkningen tog forskarna med faktorer som hur många tatueringar personerna hade, hur stora och hur synliga de var.

Forskargruppen kom fram till att tatueringar inte ger någon negativ särbehandling inom arbetslivet.

– Tidigare forskning har visat att arbetsgivare till stor del har en negativ inställning till tatueringar, men den här nya studien visar att tiderna förändras snabbt, tillsammans med allmänhetens inställning, säger professor Andrew R Timming i ett uttalande på Western Australias sajt. 

I vissa fall kan till och med tatueringar innebära någonting positivt om du söker jobb, visade studien.

Enligt professor Andres R Timming har tatueringar historiskt sett blivit associerade med en lägre klassbakgrund, brott, droganvändande och psykisk ohälsa. Men de senaste årtionden har den bilden suddats bort.

– Det som är intressant är att det här slår hål på den vanliga uppfattningen att tatueringar, speciellt synliga sådana, leder till att den anställde uppfattas på ett negativt sätt, säger Andrew R Timming.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro