ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studiebidrag dras in

Susanna Mattsson · 2 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Gymnasieelever förlorar bidrag efter skolk

klar

Artikellänk är kopierad

ANMÄLS. Allt fler gymnasieelever förlorar sitt studiebidrag på grund av skolk. Det senaste läsåret fick 765 Göteborgselever bidraget indraget minst en gång.

Det är en ökning med över 210 procent jämfört med läsåret 2003/2004.

Men de höga siffrorna beror inte på att eleverna blivit mer benägna att skolka.

– Nej, det tror vi inte. Däremot vet vi att anmälningsfrekvensen har blivit mycket högre de senaste åren, säger Magnus Forss, pressansvarig på CSN.

Ökningen kom efter att CSN för ett par år sedan gick ut med information om reglerna till skolor i hela landet. Reglerna säger att om en elev har mer än 20 procents ogiltig frånvaro ryker studiebidraget för den månaden.

– Tanken är att bidraget ska vara en morot till dem som är heltidsstudenter, säger Magnus Forss.

Om indraget studiebidrag ger mindre skolk är dock tveksamt.

– Vi har fått blandad respons, en del tycker att det funkar väldigt bra, andra att det funkar dåligt. Men det viktiga är inte vad folk tycker utan att alla skolor gör lika.

Gymnasieeleverna Ellinor Jensen, Pernilla Olani och Patrik Olsson tycker att det är bra att bidraget kan dras in vid för hög frånvaro. 

– Skolan är en förberedelse för arbetslivet och går man inte till jobbet så blir det ju avdrag på lönen, säger Ellinor Jensen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro