ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studievägledaren: Därför ska du inte vara rädd för att välja fel utbildning

Anna Åslund · 26 Mar 2018
Uppdaterad 23 Okt 2018
Mikael Wångmar är studievägledare vid Uppsala universitet.

Mikael Wångmar är studievägledare vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet/Shutterstock


Om du oroar dig för att välja fel utbildning eller är osäker på om du ens vill plugga är du definitivt inte ensam. Studievägledaren Mikael Wångmar har träffat många studenter som haft svårt att bestämma sig och enligt honom är det viktigaste att du först funderar över anledningarna till varför du vill plugga.

klar

Artikellänk är kopierad

Att välja utbildning kan kännas som det mest livsavgörande beslutet i livet. Många upplever en stor stress kring studieval och oroar sig även för vad som händer om man börjar läsa en utbildning som sedan inte känns rätt. Mikael Wångmar, studievägledare vid Uppsala universitet, har under sina 25 år i yrket träffat många blivande studenter som alla oroar sig över samma saker.

– Det är väldigt vanligt att man känner en stor rädsla för att välja fel. Jag har träffat personer som är så oroliga för att välja fel att det slagit över till att de helt enkelt inte gjort något val alls, säger Mikael Wångmar.

Medan vissa har svårt att välja mellan flera olika utbildningar har andra problem med att ens hitta en utbildning som känns rätt. Oavsett vilket planhalva du befinner dig på menar Mikael Wångmar att det är bättre att göra ett val än att inte göra något alls. Han tycker det är viktigt att avdramatisera studievalet.– Problemet är att man tänker att det är så definitivt, men det finns många som började med att plugga något men som nu jobbar med något helt annat. Bara för att du pluggat till lärare behöver du inte jobba som lärare resten av livet.

Enligt Mikael Wångmar är det viktigaste att komma ihåg att du aldrig ska vara rädd för att hoppa av en utbildning. Att våga prova på att plugga gör att du inte behöver gå runt och fundera över hur det kunde ha varit. Egentligen finns det bara två situationer du ska akta dig för att hamna i.

– Den ena är att söka till en utbildning ”bara för att” och utan att tänka. Den andra är att inte kunna bestämma sig och fastna i det medan man väntar på en blixt från en klarblå himmel som ska berätta för en vad man ska göra. Det är bättre att börja med någonting och testa, än att inte välja alls. Våga hoppa och se vad som händer.

pil
Mikael Wångmars tips: Så kommer du över ”välja fel-skräcken”

– Hitta ditt ”varför”. Varför vill du plugga? Varför väljer du mellan just de här utbildningarna och skolorna? Vilka mål har du med utbildningen?

– Ta reda på allt du kan om de utbildningar du är nyfiken på. Läs på om yrket, programmet, kurserna och universitetet. Gör karriärtester hos exempelvis Arbetsförmedlingen eller Saco.

– Ta kontakt med någon som jobbar med det du funderar på att plugga. Ta reda på hur det är att jobba i branschen. Fråga om du får följa med en dag på jobbet.

– Svara på frågan ”Vad är det värsta som kan hända om jag väljer fel utbildning?”. Ofta är svaret inte så fruktansvärt som du kanske först tror.

– Tänk ut en preliminär plan B för vad du kan göra om utbildningen inte känns rätt. Kan du ta studieuppehåll för att jobba eller resa? Eller söka en annan utbildning?

– Kom över dina tankar om att du ”slösat bort din tid” om du hoppar av en utbildning som inte känns rätt. Studier är aldrig bortkastad tid, då har du i alla fall vågat prova.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro