ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studievägledaren: Så väljer du utbildning i sista minuten i dag

Anna Åslund · 16 Apr 2018
Uppdaterad 16 Apr 2018
Emma Krig är studievägledare på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.

Emma Krig är studievägledare på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö. Foto: Privat/Shutterstock


I dag, måndag, är det sista dagen att söka höstens utbildningar till universitet och högskola. Enligt studievägledaren Emma Krig är det många som känner en stor stress inför vilken utbildning de ska välja. Hon menar att magkänsla och intresse är två viktiga saker att gå på om du har svårt att bestämma dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Fram till midnatt den 16 april går det att anmäla sig till höstens universitets- och högskoleutbildningar. Till dig som fortfarande inte har bestämt dig för om eller vad du ska söka finns det tid kvar att reda ut dina funderingar. Det menar Emma Krig, studievägledare på Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö.

– Det viktiga är att du söker någonting i tid. Du söker ju redan i april, men studierna börjar inte förrän i september. Mycket kan hända där emellan och har du inte sökt något kan det vara så att du inte har någon aktivitet alls i höst, säger Emma Krig.

Under hennes år som studievägledare har hon träffat många som upplever det väldigt svårt att välja mellan alla de olika kandidatprogram som finns. Men om du har beslutsångest rekommenderar hon att börja med att söka en eller ett par fristående kurser. Om du aldrig har läst en högre utbildning innan kan det vara ett bra sätt att få ett smakprov på hur studentlivet kan vara.

– Det är alltid väldigt stort fokus på program, de flesta vill oftast söka en hel utbildning på en gång. Men om du söker en fristående kurs i ett ämne kan du senare läsa in en examen den vägen eller söka ett program senare. Ibland kan du tillgodoräkna de fristående kurserna.

I dag håller Emma Krig och hennes kollegor extraöppet för att blivande studenter ska kunna komma på drop-in eller ringa för att få sista minuten-råd inför studievalet. Hon tror att många lärosäten gör likadant och hon rekommenderar att ta kontakt med en studievägledare om du vill få hjälp med att reda ut tankarna.

– Magkänslan är bra att gå på i sista minuten. Ofta har du en känsla av vilket område du är intresserad av. Ge dig själv många möjligheter genom att anmäla dig till flera utbildningar och kurser.

pil
Emma Krigs 7 bästa tips för hur du sista minuten-väljer en utbildning

• Ta kontakt med en studievägledare. Många har extraöppet i dag för att vara ett extra stöd för dem som har svårt att bestämma sig och behöver råd.

• Lita på din magkänsla. Om du inte kan bestämma dig för en utbildning kan du i alla fall rikta in dig på ett område som känns rätt. Sök en fristående kurs för att prova på.

• Hur ser arbetsmarknaden ut i den bransch du funderar på att utbilda dig inom? Googla arbetsmarknadsprognoser för yrket.

• Välj inte utbildning bara på grund av jobbmöjligheterna. Att ha ett intresse för det du läser är väldigt viktigt. Om du inte tycker att din utbildning är spännande och rolig är det lätt hänt att du tröttnar och hoppar av.

• Sök flera kurser och utbildningar. Även om du är osäker på vad du vill är det viktigt att du ändå gör ett val. Du kan alltid tacka nej om du kommer in.

• Kontrollera att du är behörig till de utbildningar du söker. Om du inte kontrollerar det redan innan finns det risk för att du blir besviken senare.

• Om du saknar behörighet i en kurs kan det finnas möjlighet att läsa in den på Komvux i din hemkommun. Ta kontakt med dem och se över dina möjligheter. Du kan komplettera dina betyg och kurser senast den 21 juni.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro