ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Studievägledarens 6 tips inför omvalet till gymnasiet

Anna Åslund · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Susanne Monto är studievägledare på Bromma Gymnasium.

Susanne Monto är studievägledare på Bromma Gymnasium. Foto: Privat/Shutterstock


Är du en av dem som funderar på att göra omval till gymnasiet i höst? Då är du definitivt inte ensam. Om du är osäker på vilken utbildning eller skola du ska välja menar studievägledaren Susanne Monto att du ska tänka kortsiktigt och gå på det du tycker låter roligt.

klar

Artikellänk är kopierad

I maj kan blivande gymnasieelever göra omval till gymnasiet. Beroende på var du bor sträcker sig omvalsperioden över lite olika datum under våren. Susanne Monto har varit studievägledare inom gymnasieskolan i 18 år. Hon har träffat många studenter som oroar sig för gymnasievalet och menar att det är helt normalt. Däremot tror hon att oron skulle kunna botas på flera sätt.

– Jag tror att studenterna är väldigt fokuserade på att välja rätt program, eller vad de tänker är rätt enligt dem själva, föräldrarna och omgivningen i alla fall, säger Susanne Monto.

Hon menar att oavsett om vi är medvetna om det eller inte så påverkas vi av vilken utbildning våra syskon går, vilket program våra kompisar ska välja och vad våra föräldrar tycker.

– Det pratas mycket om att de ska välja en bred, högskoleförberedande utbildning. Det är ett enormt krav och jag tror att många elever blir pressade till att välja till exempel teknik och natur eftersom det ger en bred behörighet.

Susanne Montos bästa tips är att inte tänka så långt fram i tiden. Försök bortse från vad du kan komma att vilja plugga på universitetet i framtiden och fokusera istället på vad du vill plugga på gymnasiet idag. Välj en utbildning som matchar dina egna intressen och som du tycker känns rolig. När du är intresserad av ämnena du läser kommer det också bli lättare att plugga.

Enligt Susanne Monto finns det många studenter som exempelvis väljer att söka ett naturvetenskapligt program när de i själva verket skulle vilja gå en danslinje.

– Men eftersom programmet inte bottnade i deras intresse går det inte bra. Då kan man fråga sig vad de ska med ett examensbevis till där de inte nått de betyg de skulle kunna ha nått om de valt en utbildning de tyckt om. I värsta fall får man en behörighet till högskolan men har så låga betyg att man ändå inte kommer in på utbildningarna man vill läsa.

När terminen väl börjar menar Susanne Monto att det ofta är fler elever som vill byta skola än att bara byta program. Hon tipsar om att besöka skolorna redan nu för att skapa dig en bild av hur det är att gå där.

– Väl en utbildning och skola där du tror att du får det roligt. Sedan tror jag också att du måste ge det en ordentlig chans. Få inte panik första månanden om du känner att det inte känns bra.

pil
Susanne Montos bästa tips för dig som funderar på omval

Välj det du är intresserad av

Gå in på skolverkets hemsida och ta reda på vad de olika programmen innehåller. Vilka kurser kommer du läsa? Tycker du att de låter roliga och intressanta? Om du pluggar något som du inte tycker är kul kommer du snabbt att tappa intresset för utbildningen.

Tänk inte 20 år framåt i tiden

Tänk snarare tre år framåt i tiden. Det viktiga under gymnasiet är att du känner att utbildningen motiverar dig. Vad som kommer efter studenten är inget du behöver oroa dig för idag.

Gå på öppet hus

Om du inte redan har besökt skolorna du vill söka till ska du göra det nu. Många gymnasieskolor har extraöppet under maj för just det här. Prata med lärare, elever och få svar på allt du undrar över. Titta runt på skolan och fundera över om det är en miljö du tror att du kan trivas i.

Tänk inte att en bred utbildning alltid är det bästa valet.

Om du läser en bred utbildning kan du välja mellan fler högre utbildningar utan att behöva läsa till vissa kurser efteråt. Men för att kunna läsa en högre utbildning måste du också ha klarat de kurser på gymnasiet som ingick i ditt program. Om du väljer ett program som du inte är intresserad av är det en större risk att du blir omotiverad och inte klarar av att plugga.

Var inte rädd för att välja fel

Det går att byta program. Det går även att byta skola om du inte trivs. Om du känner att du hamnat fel går det ofta att göra något åt det. Men det viktiga är att du söker, börjar på programmet och ge det en ärlig chans. Avfärda inte utbildningen efter första dagen.

Lyssna inte för mycket på alla andra

Föräldrar, kompisar, syskon och släktingar kommer troligtvis alla ha åsikter om vilket program och vilken skola du ska välja. Det är bra att bolla för- och nackdelar med din omgivning, men låt inte någon annans åsikt bli din egen bara för att ingen håller med dig. Bara du kan veta vad som känns rätt för dig.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro