ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stulen svensk bil utlöste gigantisk polisjakt i Danmark

Björn Sjö · 29 Sep 2018
Uppdaterad 29 Sep 2018
Byn Espe på Fyn spärrades av och genomsöktes av polisen.

Byn Espe på Fyn spärrades av och genomsöktes av polisen. Foto: TT


Dansk polis stängde på fredagen alla förbindelser till och från Själland. På lördagen fick det enorma pådraget delvis sin förklaring. En stulen svensk bil blev av misstag inblandad i en stor pågående säkerhetsoperation av den danska säkerhetspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den danska polisen höll på lördagseftermiddagen en presskonferens där fredagens stora aktion som stängde Själland för omvärlden och orsakade milslånga bilköer delvis fick sin förklaring.

Aktionen ledde till att all trafik till land och sjöss mellan Själland och övriga Danmark, Tyskland och Sverige stängdes av på fredagseftermiddagen. Tungt beväpnad polis kontrollerade alla vägar.

Bilister blev sittande i bilköer i flera timmar, berättar Danmarks Radio.

Bondgård omringad

Danmarks Radio och andra medier rapporterade också om en stor aktion vid byn Espe på ön Fyn, mellan Själland och Jylland.

En bondgård blev omringad, och en polishelikopter och drönare genomsökte området. På lördagsförmiddagen kom patruller med polishundar och fortsatte sökandet.

Irritationen över att polisen inte ville avslöja vad man sökte efter växte efterhand. På lördagseftermiddagen anordnade polisen en pressträff i Köpenhamn för att lätta på trycket.

– Den danska säkerhetspolisen PET har sedan en tid arbetat med en säkerhetsoperation som handlar om att några personer hotas till livet, förklarade chefskommissarien Jörgen Bergen Skov.

Misstänkt bil

På fredagen misstänkte polisen att den svenska bil som utlöste pådraget var inblandad i hotet. Bilen hade setts i närheten av det område som bevakades och hastigt avvikit när polisen närmade sig.

Bilen, en Volvo V90, var hyrd på Malmö Sturup flygplats i augusti och anmäld som stulen.Volvon med tre personer hittades senare på fredagskvällen på Själland. Exakt var vill polisen inte avslöja.

Två personer anhölls, enligt polisen misstänkta för annan grov brottslighet. De släpptes under lördagen, men misstankarna kvarstod. En separat polisutredning om detta ska ha inletts.  Insatsen i den lilla byn på Fyn ska ha med denna utredning att göra.

Om säkerhetspolisens operation gällande dödshot var polisen fortsatt förtegen. Chefskommissarie Jörgen Bergen Skov framhöll dock att allmänheten inte behövde vara orolig.– Det är enskilda personer som hotas, förklarade han.

De hotade personerna ska enligt polisen vara i säkerhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro