ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stulet: 500 000 personuppgifter

John Lindblom · 23 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Stock.xchng


klar

Artikellänk är kopierad

En halv miljon personuppgifter stals från Manpower och nu åtalas en 38-åring. Informationen gick till utländska servrar och kan ha spridits vidare.

Manpower misstänkte att en ny konkurrerande verksamhet var på väg att startas. Med hjälp av bemanningsjättens egen hemliga rekryteringsbas. Spåren ledde till en av företagets rekryterare som ska ha kopierat och fört över en halv miljon namn och cv:n innehållande personliga uppgifter.

Filerna ska ha förts över till privata servrar i Malaysia och Tyskland.  Enligt  den åtalade 38-åringen hann inte personuppgifterna spridas vidare. Något som Manpower inte är säkra på.– Tyvärr inte med utländska servrar inblandade. Men en genomgång med ett stort antal berörda namn tyder på att våra rekryteringsbara personer inte kontaktas av andra konkurrenter, säger Lars Forseth, före detta vd på Manpower Sverige.

En 38-årig rekryterare åtalas nu för omfattande dataintrång vid Stockholms tingsrätt.– Ett så pass allvarligt dataintrång att fängelsestraff skulle kunna bli aktuellt, säger kammaråklagare Tora Holst.

Den 38-årige rekryteraren tog hjälp av en utomstående programmerare, nu åtalad för medhjälp.Rekryteraren på Manpower erkänner att han kopierat affärshemligheterna men förnekar att uppgifterna sedan skulle ha förts över till en konkurrent.

Manpower kräver nu den åtalade 38-åringen på 300 000 kronor i skadestånd.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro