ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stulet konstverk var flyttat – polisanmälan dras tillbaka

Stockholm mikael carlsson · 19 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Motgångarna fortsätter för konstnären David Åberg och det 9 000 kvadratmeter stora konstverk ” Världens barn”.

När han i söndags kom till Valhall park på gamla F10 där han i torsdags lämnade konstverket, var halva tavlan försvunnen. Konstnären misstänkte stöld och polisanmälde. -PEAB hade flyttat halva tavlan utan att meddela mig eller ens lämna en lapp på platsen, säger David Åberg. Enligt PEAB har David Åbergs inte följt flera av de överenskommelser som träffats. -Tavlan skulle ligga ute på flygplattan en kort tid för att bli flygfotograferad. Istället rullade han ut den på en gräsmatta i vår park, det var över en vecka sedan och gräset började dö. Vi har försökt nå honom både kvällstid och dagtid för att få honom att ta bort den, men utan resultat, så i fredags tog jag beslutet att tavlan skulle bort. Hopvikningen av konstverket har sysselsatt fyra man i två arbetsdagar. Igår togs resten av tavlan bort för förvaring i annan hangar tills den hämtas. -Vi har plockat över 2000 spik från gräsmattan, och nu håller vi på att tvätta golvet i hangaren som blev fullt med färg under tiden han målade tavlan, säger Lars Wennergren. Om PEAB kommer att kräva ekonomisk ersättning av David Åberg är inte klart. -Jag har meddelat David Åberg att vi återkommer när vi vet vad slutfakturan hamnar på. Fram till en eventuell auktion hos Ängelholms auktionshus den 22 juli, hoppas David Åberg att tavlan ska få förvaras ihoprullad hos dem. Utropspriset beräknas bli 1,5 miljoner kronor, hälften av intäkterna ska skänkas till UNICEF.

Mikael Carlsson [email protected]

Fakta David Åberg förlorade nyligen en tvist mot Helsingborgs IF avseende en välgörenhetskonsert som planerats på Olympia för att sälja tavlan. Flera artister hoppade av arrangemanget sedan man inte fått betalt. Nu överväger PEAB, ny ägare till F10, att kräva ersättning för städning av den hangar som David Åberg använt då tavlan målades.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm mikael carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro