ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stulna kontokort kostar bara hundralappar på nätet

Aron Andersson · 5 Nov 2015
Uppdaterad 5 Nov 2015

Foto: TT


För bara 450 kronor kan du köpa någon annans kortuppgifter på nätet. Handeln med stulna uppgifter omsätter miljarder.

klar

Artikellänk är kopierad

Handeln med stulna personuppgifter på nätet omsätter flera miljarder enligt en ny säkerhetsrapport. Och att köpa någons kortuppgifter kostar bara några hundra, skriver Aftonbladet.

– I dag kan gemene man, du och jag, köpa inloggningsuppgifter till din grannes bankkonto eller din kollegas kreditkortsuppgifter, komplett med pinkod och säkerhetsinformation, säger Christopher Callender, säkerhetsexpert på Intel Security, som ligger bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

►LÄS MER: Polisens varning: Klicka inte på länken i det här sms:et

För 450 kronor går det att köpa tillräckligt mycket uppgifter för att genomföra ett kortköp. Det innebär alltså faktureringsadress, pinkod, personnummer, födelsedatum, användarnamn och lösenord. Att prenumerera på någon annans Netflix-konto kostar 10 kronor i månaden.

Totalt 3 700 miljarder kronor på år försvinner in i svarthandeln, enligt rapporten. Och även svensk polis har sett en enorm ökning det senaste året.

– Siffrorna är skrämmande och vi har sett tendenser på att siffrorna ska hamna där, bara i Sverige har den här typen av bedrägerier ökat med 40 procent senaste året. Det är extremt mycket, säger Jan Olsson, samordnare vid polisens nationella bedrägerirotel, till Aftonbladet.

►LÄS MER: Varning: Minecraft används i kontokortsbluff

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro