ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stulna kungakronorna är internationellt efterlysta – polisen vädjar efter tips

Metro/TT · 1 Aug 2018
Uppdaterad 1 Aug 2018
Tjuvarna stal begravningsregalier från Strängnäs domkyrka.

Tjuvarna stal begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Foto: Pontus Stenberg/TT


Under tisdagen stal tjuvar delar av Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier från Strängnäs domkyrka. Polisen har fortfarande inga spår efter förövarna – och nu är de kungliga kronorna internationellt efterlysta.

klar

Artikellänk är kopierad

De misstänkta gärningsmännen slog till kring lunchtid på tisdagen. Två män sågs då hoppa i en motorbåt som låg förtöjd strax nedanför kyrkan. Polisen har sökt både till sjöss och i luften, utan framgång.

Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring. De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.

Kristinas den äldres krona Foto: Strängnäs domkyrkoförsamling / Handout /
Kristinas den äldres krona Foto: Strängnäs domkyrkoförsamling / Handout /

Ska efterlysas

Under morgonen kommer polisen att gå ut med en internationell efterlysning i Interpols system. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.

Liknande stölder har skett förut. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

– Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.

”Låter som ett planerat dåd”

Karl IX var son till Gustav Vasa och begravdes i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna som stals består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina den äldre.

De begravningsregalier som stals ut Strängnäs Domkyrka under tisdagen. Foto: Polisen/ Handout /
De begravningsregalier som stals ut Strängnäs Domkyrka under tisdagen. Foto: Polisen/ Handout /

Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

– Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.

I vissa fall har stulna svenska föremål sålts vidare utomlands. En 65-årig spanjor lyckades plundra ett stor antal svenska kyrkor under flera stöldturnéer från mitten på 1990-talet fram till 2014. Mannen stal mängder av träskulpturer och krucifix från tiden då Sverige var katolskt. De såldes i bland annat Portugal och Spanien. Ett relikskrin som spanjoren stal hamnade till och med på ett statligt museum i Madrid.

”Bör reagera”

– Det är klart att man bör reagera om man ser en träskulptur som tros vara från katolsk tid i Sverige. De är också unika på sitt sätt. Men den här sortens föremål som stals nu i Strängnäs, kungakronor med sammet, guld och så vidare, det måste ju vilken människa som helst reagera på, säger Maria Ellior.

Finns det en risk att de kan tänkas förstöra kronorna och sälja metallen?

– Det vill man ju helst inte ens prata om, men allt är ju möjligt.

Polisen söker efter vittnen och ber allmänheten om att höra av sig. Händelsen rubriceras som grov stöld och gärningsmännen riskerar upp till sex års fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro