ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sture, 77, misstänker hemtjänsten för stöld – 10 000 kronor försvunna

Elinor Karlin · 20 Sep 2018
Uppdaterad 20 Sep 2018
Pengarna skulle ha gått till nya glasögon.

Pengarna skulle ha gått till nya glasögon. Foto: Privat, IBL


I mitten av augusti vann Sture Wretling från Skultuna pengar på hästkapplöpning – men tre dagar senare var pengarna borta. Nu misstänker han att personal från hemtjänsten har stulit dem.

klar

Artikellänk är kopierad

Sture Wretling, 77, hade äntligen vunnit över 10 000 kronor i kontanter på att spela på hästar. En kvinna som är anställd inom hemtjänsten och har arbetat hos honom i flera år hämtade ut pengarna åt honom, pengar han skulle använda till att köpa nya, specialslipade glasögon efter en ögonoperation. Men lyckan blev kortvarig. Efter bara tre dagar senare upptäckte samma kvinna att pengarna var borta, vilket VLT var först med att rapportera om. Kvar i byrålådan där han förvarade pengarna låg bara ett tomt kuvert.

– Det är förjävligt, säger han till Metro.

Sture Wretlings son, Mikael Wretling, har stöttat sin pappa i att anmäla ärendet. Nu misstänker de att någon av kvinnans kollegor har stulit pengarna. När de kontaktade det kommunala hemtjänstbolaget i Skultuna uppmanades de att polisanmäla händelsen själva. Och efter bara några dagar kom ett brev från polisen om att ärendet var nedlagt.

– Det finns ingen annan än hemtjänstpersonal som har varit hemma hos honom under den här tiden. Alla som kommer hem till honom blippar in sig så de vet vilka som har varit där. Det är inte så många, säger Mikael Wretling.

Nu är Mikael och Sture besvikna på bemötandet de har fått från det kommunala hemtjänstbolaget. De menar att hemtjänsten själva borde ha polisanmält ärendet och att de borde kunna få ersättning för de stulna kontanterna.

– Det är så märkligt att man inte kan vara skyddad i sitt eget hem, säger Mikael Wretling.

Ingen utpekad

Jacques Fresnais, enhetschef på hemtjänsten i Skultuna‚ slår ifrån sig kritiken. Han besökte själv Sture i hemmet i samband med att pengarna hade upptäckts vara borta.

– I det här fallet så finns det inget som pekar mot en specifik medarbetare, annars skulle det redan ha varit anmält. Vi kan inte heller ersätta något som vi inte ens vet att vi har gjort, säger Jacques Fresnais.

Han säger att hemtjänsten i allmänhet i hela Sverige regelbundet blir anklagade för stöld, men att deras verksamhet i Skultuna inte skulle vara särskilt drabbad.

– Klart att det är vi som misstänks först, det är vi som har nycklar. Vi ser inte på det som konstigt, men min personal mår jättedåligt av detta.

Brottsutredningen överlåter han till polisen och en eventuell ersättningsfråga kommer inte bli aktuell än så länge.

– Man kan ha starka misstankar men jag är inte polis. Det är polisen som ska göra sitt jobb.

En utsatt situation

Sture Wretling är fortsatt övertygad om att han har blivit utsatt för stöld och att det endast är hemtjänsten som har varit inne i hans hem under den här tiden. Han är fortsatt beroende av hemtjänsten vilket får honom att känna sig utsatt.

– Jag mår rätt så bra nu men jag kan inte kolla vad de gör. Jag har rullstol och kan inte gå bakom ryggen på dem. En del hälsar inte när de kommer in genom dörren. Jag blir förbannad, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro