ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Styrelse för muslimsk friskola häktad – misstänks för penningtvätt

Annica Ögren · 19 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
Friskolekoncernen Al-Azhar har tidigare varit i blåsväder då en av koncernens skolor delade upp barnen efter kön på skolbussar.

Friskolekoncernen Al-Azhar har tidigare varit i blåsväder då en av koncernens skolor delade upp barnen efter kön på skolbussar. Foto:  Pontus Lundahl/TT


Flera personer ur friskolekoncernen Al-Azhar ägarstiftelse greps i en gryningsräd i onsdags förra veckan. Fem personer sitter nu i häkte, misstänkta för ekonomisk brottslighet och penningtvätt, rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

I våras anmälde Länsstyrelsen i Stockholm (tillsynsmyndighet för den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse) den aktuella stiftelsen till Ekobrottsmyndigheten, EBM. Det är den anmälan som ligger till grund för agerandet, erfar Aftonbladet.

Tidigt på morgonen i onsdags förra veckan slog polisen till mot flera olika platser samtidigt för att säkra bevis och gripa de misstänkta personerna.

Fem personer häktade

Åklagarens anhållningsbeslut gäller tre män och en kvinna, alla i 50-årsåldern.

Dagen innan, i tisdags förra veckan, greps även den tidigare ordföranden i stiftelsen, också denne uppges vara i samma ålder. Ordföranden tvingades bort från styrelsen efter en anmälan från länsstyrelsen till Solna tingsrätt.

Enligt Aftonbladet, som tagit del av handlingar från Stockholms tingsrätt, häktades personerna i torsdags och fredags, misstänkta för grov trolöshet mot huvudman samt grovt bokföringsbrott.

Bland annat skriver tidningen att det ska handla om att stiftelsen lånat ut tio miljoner kronor, ett lån som misstänks bryta mot stiftelselagen.

LÄS MER
Nej, barn tvingades inte be till Allah i svensk skola

Vill starta muslimsk bank

Efter kritiken ska lånet omfördelats till några andra bolag som kontrollerats av den tidigare styrelseledamoten, vilket inte heller är tillåtet. Tidningen erfar att det handlar om en investering på tio miljoner kronor i ett företag som vill starta en muslimsk bank, vilket även Hässelby Tidning tidigare skrivit om.

I en tidigare intervju med tidningen sa den tidigare ordföranden att det inte var frågan om något olagligt lån utan om en investering av överskott från skolan.

– Muslimska banker ger stor ekonomisk vinst. Ingen muslimsk bank i världen har någonsin gått i konkurs, sa han våren 2017 till tidningen.

Tidigare blåsväder

Friskolekoncernen Al-Azhar har tidigare varit i blåsväder, bland annat för att en av koncernens skolor skiljt flickor och pojkar åt i skolbussar. Skolan har även fått kritik från Skolinspektionen för att hålla bön under lektionstid.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro