ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

SU hade kunnat få dubbelt så många sjuksköterskor för pengarna

Peter Löwendahl · 24 Sep 2013
Uppdaterad 24 Sep 2013
SU hade kunnat få dubbelt så många sjuksköterskor för pengarna Nästan 6,5 miljoner kronor la SU:s ledning på bemanningssjuksköterskor i sommar.

SU hade kunnat få dubbelt så många sjuksköterskor för pengarna Nästan 6,5 miljoner kronor la SU:s ledning på bemanningssjuksköterskor i sommar. Foto: Christina Blom


Mer än dubbelt så många arbetade pass. Det hade Sahlgrenska fått om de höjt ingångslönen och anställt sjuksköterskor under sommarmånaderna i stället för att klara sommarschemat genom att hyra in personal. Det visar en kartläggning som Metro gjort.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför sommaren hade SU stora rekryteringssvårigheter och minst lika stora luckor i sommarschemat. I början av juni saknades 150 sjuksköterskor för att få schemat att gå ihop. Ett av bekymren var att nyutexaminerade sjuksköterskor, som gått samman och kräver en lägstalön på 24 000 kronor i månaden, vägrade att ta sommarvikariat på SU, om de inte fick den lön de krävde.

LÄS MER
De nya sjuksköterskorna: 24 000 är ett rimligt krav

Nu står det klart att lösningen för SU istället blev bemanningssjuksköterskor för nästan 6,5 miljoner kronor. Hade SU istället accepterat sjuksköterskestudenternas krav hade de för samma summa kunnat finansiera mer än dubbelt så många pass av anställda heltidsarbetande sköterskor.

Per-Olof Blomqvist, HR-chef på Sahlgrenska, håller med om att det är ett bättre alternativ att anställa sommarvikarier, och erkänner att de inte har lyckats tillräckligt bra med det i år. Men menar att sjuksköterskor från bemanningsföretag då är ett bättre alternativ än att slita ut den egna personalen. En höjning av ingångslönen är däremot inte aktuell.

– Skulle vi höja ingångslönen till 24 000 då får det så pass stora konsekvenser på vår ekonomi. Vi har räknat på detta, och vi har inte ekonomi för det, säger han.

Enligt Sahlgrenskas beräkningar skulle det kosta sjukhuset 170–180 miljoner kronor årligen att höja ingångslönen till 24 000 kronor för sjuksköterskorna. Summan inkluderar parallellhöjning för redan anställda och höjning av lönen även för andra grupper, som sjukgymnaster och arbetsterapeuter. Som jämförelse satsar regionen i år 50 miljoner kronor på att höja lönenivån för bland annat sjuksköterskorna. Sahlgrenska får 22 av de miljonerna.

LÄS MER
Här täcker 17 sjuksköterskor upp för 150 saknade
LÄS MER
Sköterskebristen: Mölndal tvingas stänga medicinakut
klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro