ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Succéförfattaren: Så får du ditt barn att övervinna sina rädslor

Anna Åslund · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
Carl-Johan Forssén Ehrlin har skrivit boken ”Modiga Morris: En vecka upp och ner” som han vill ska hjälpa barn att övervinna vardagsrädslor.

Carl-Johan Forssén Ehrlin har skrivit boken ”Modiga Morris: En vecka upp och ner” som han vill ska hjälpa barn att övervinna vardagsrädslor. Foto: Jonas Nygren/Unsplash


Efter att ha hjälpt barn över hela världen att somna på kvällarna vill nu författaren bakom Kaninen som så gärna ville somna” hjälpa barn att övervinna rädslor. Carl-Johan Forssén Ehrlin är tillbaka med en ny bok och när det kommer till barns rädslor och oro menar han att det ofta är föräldrarna som måste börja med att jobba med sig själva.

klar

Artikellänk är kopierad

Matvägran, gråt när något gör ont är och en rädsla för spindlar eller andra djur är saker som de flesta barn går igenom vid olika tillfällen i livet. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man bäst kan hjälpa, vilket kan leda till både oro och frustration. Det menar Carl-Johan Forssén Ehrlin, som skrivit boken ”Modiga Morris: En vecka upp och ner” vars syfte är att hjälpa barn att hantera rädslor och svårigheter i vardagen.

– Jag vill få barn att börja tänka på ett annat sätt, att vända upp och ner på saker och ting. Det jag försöker hjälpa barn och föräldrar med är de vardagliga situationer som uppstår som oro, sorg, smärta och rädsla, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Han är författaren bakom den internationella bästsäljaren ”Kaninen som så gärna ville somna”, som toppat listor i flera länder och översatts till 45 språk. Godnattsagan, som släpptes 2011, har hjälpt barn över hela världen att slappna av och somna lättare på kvällarna och samtidigt hyllats av trötta småbarnsföräldrar.

För två år sedan väcktes idén om en ny bok om att hjälpa barn att hantera känslor och samtidigt ge föräldrar rätt verktyg för att hjälpa barnen.

– Något som är viktigt att man förstår som vuxen är vad det är man själv för över till barnet. Om barnet ser en vuxen bli rädd för något eller agera på ett visst sätt kommer barnet börja ta in det. De vuxna är förebilder och idoler och på ett sätt står de för hela sanningen tills barnet blir äldre.

Att läsa om och föreställa sig en spindel med kläder som äter soppa är ett av knepen för att få ett barn med spindelrädsla att hantera sina känslor kring djuret. Ett barn som vägrar smaka på ny mat kan på ett kreativt sätt behöva påminnas om hur mat som provats tidigare faktiskt visade sig smaka gott. Enligt Carl-Johan Forssén Ehrlin handlar mycket om att kunna möta barnen på deras egen nivå och försöka visa på att det kan finnas olika sanningar av verkligheten.

– Jag tror lätt att det blir så att vi glömmer att prata känslor. Det känner jag igen med min äldsta pojke. Om vi frågar honom hur det var i skolan i dag svarar han ”bra” och inget mer. Men barn kan växa upp och förstå att de kan påverka hur de upplever livet, hur de mår och att de faktiskt kan göra något åt det.

Författarlivet har inte varit det enklaste och enligt Carl-Johan Forssén Ehrlin ligger det många års slit bakom succén till ”Kaninen som så gärna ville somna”. Men han minns stunden det vände. När han och hans fru bestämde sig för att ta pengarna som egentligen skulle gå till att renovera huset till att istället satsa på annonsering av boken ”Kaninen som så gärna ville somna” tog det inte lång tid förrän boken låg etta på e-handelsjätten Amazons bästsäljarlista. Efter att ha gjort några intervjuer med brittisk media som fick stor viral spridning började förfrågningarna från olika delar av världen trilla in.

– Då började jag inse att det är nu det händer. Jag tänkte tillbaka på alla de åren då jag slet mitt hår och var deprimerad vid flera tillfällen för att det inte hände något. Men helt plötsligt lossnade det. Att skriva böcker i sig är inte det mest kittlande, utan det är att kunna hjälpa människor som jag gillar. Jag ser mig mer som entreprenör än författare.

pil
Om experten

Namn: Carl-Johan Forssén Ehrlin

Familj: Fru och två barn, 1,5 och 4,5 år gamla.

Bor: Huskvarna.

Bakgrund: Beteendevetare med en kandidatexamen i psykologi.

Gör: Författare och entreprenör. Har skrivit boken ”Kaninen som så gärna ville somna” som översatts till 46 språk och sålt i 2,5 miljoner exemplar. Driver fyra bolag, bland annat det egna bokförlaget Ehrlin publishing.

Aktuell med: Nya boken ”Modiga Morris: En vecka upp och ner” som ska hjälpa barn att övervinna rädslor och svårigheter i vardagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro