ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Sunde: Pengarna ska gå till att rädda internet

TT · 30 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Piratdömda Peter Sunde, Gottfrid Swartholm-Varg och Fredrik Neij ska använda pengarna från försäljningen till att "rädda internet". Själva får de inga pengar från affären, menar Peter Sunde.

– Vi behöver avlastas och vi har hållit på med det här i så många år så det går bara inte att hålla på med det längre, säger Sunde

Enligt Sunde var det GGF som tog kontakten och lämnade ett erbjudande. Men de tre dömda Pirate Bay-aktivisterna, Peter Sunde, Gottfrid Swartholm Varg och Fredrik Neij, kommer inte att få några pengar genom affären.

Kronofogden är redan på jakt efter dem för att driva in skadeståndet på 30 miljoner kronor som de dömdes att betala i tingsrätten.– Vi har inget intresse av att ens försöka äga någonting. Men hur fonden ska hanteras är sånt som håller på att styras upp just nu. Men vi arbetar med att säkerställa att det blir en fond som det blir insyn i, säger Sunde.

Tanken bakom fonden är inte att bara de tre piraterna ska få medel för att arbeta vidare med internetprojekt utan även andra människor ska kunna få tillgång till fondens pengar, om de har bra idéer.– Tanken är att pengarna ska kunna gå till folk som vill rädda internet, säger Sunde.

– Det som folk inte förstår är att det är inte en eller två eller tre personer som bestämmer saker i vår umgängeskrets. Men jag, Gottfrid och Fredrik har inflytande över de här grejorna men vi har separerat oss från Pirate Bay. Så Pirate Bay har inte varit ägt av oss på många år. Det är också därför vi varit så självsäkra, säger Peter Sunde, en av Pirate Bays grundare.

Sunde räknar också med att GGF kommer att sköta om Pirate Bay på ett bra sätt.– Vi har en del avtal med dem men där är jag bunden av sekretess. Men det viktigaste är att om de skulle göra något med Pirate Bay som folk inte gillar då kommer de att sluta använda Pirate Bay. Och det är den viktigaste försäkringen vi någonsin kan få, att de måste driva det här vidare i samma anda. Jag är inte särskilt orolig för Pirate Bays framtid, säger Sunde.– Jag tycker att det här är ganska kul och vi har andra projekt som vi vill göra. Och vi är lite småtrötta på Pirate Bay som projekt. På nåt sätt är det skönt att kunna lämna vidare till efterträdare.– Det är viktigt också att allt kring Pirate Bay, som står för en stor del av internets trafik, är uppbyggt kring att vi orkar. Om Pirate Bay går ner och vi tre ligger sjuka så försvinner 40 procent av världens internettrafik. Så kan man inte ha det.– Nu kan jag frigöra mig från fem års oavlönat arbete som visserligen gett otroligt mycket. Men för oss betyder det här också att vi nu kommer att få tid att jobba med andra saker som vi brinner för.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro