ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Super-3G” om två år

Anders Frick · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
LTE, Long Term Evolution, är en standard som tagits fram av flera företag i mobilbranschen. 

LTE, Long Term Evolution, är en standard som tagits fram av flera företag i mobilbranschen. 


klar

Artikellänk är kopierad

Ericsson har trimmat surfhastigheten i mobilen upp till 100 megabit per sekund. Inom två år ska telefoner med tekniken finnas i handeln.Ericsson M700 är världens första kommersiellt tillgängliga teknikplattform för den som vill bygga en LTE-mobil. Förkortningen står för Long Term Evolution, men trots att den ännu inte finns på marknaden, så tror inte Ericssons produktchef Björn Ekelund att LTE faktiskt kommer att hålla som standard så värst länge.– Teknologin håller nog fram till år 2020, sedan kommer 5G, säger Björn Ekelund.Björn Ekelund var med och tog fram GSM-standarden för 20 år sedan. Mycket av det som ingenjörerna då lärde sig har nu återanvänts, till exempel kunskapen att bygga strömsnålt och hur man snabbt lagrar stora mänger data i flashminnen. – Det första GSM-chippet som vi tillverkade var 100 kvadratmillimeter stort. Med LTE ryms motsvarande på en hundradels millimeter, säger Björn Ekelund.Efter GSM kom 3G, och då ökade spektrumekonomin, vilket innebar att det blev billigare att hantera telefonsamtal.Med LTE tas ytterligare ett steg och kostnaden för ett telefonsamtal blir ännu lägre för operatörerna. I stället hamnar fokus på tjänster som kräver mycket och snabb datatrafik.

Mobiltelefoner har ju ofta begränsningar i form av minnes- och batterikapacitet. Frågan är om hårdvaran kommer att hinna med i de här nya hastigheterna?– Absolut. Det kunde man till exempel se på mobilmässan i Barcelona, där vi visade upp teknologin i en end-to-end-lösning. Det är inte lätt, men vi har löst problemen säger Björn EkelundLTE är en standard som gemensamt har tagits fram av ett antal företag i mobilbranschen. Ericsson är dock det företag som varit mest drivande. Till exempel har all grundteknologi för att kunna tillverka en mobiltelefon tagits fram i Lund.Ericsson börjar sälja LTE-plattformen till sina kunder – mobiltelefontillverkarna – nästa år, och räknar med att telefoner med detta ”Super-3G” kommer att finnas i handeln år 2010. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro