ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Super-DO: "Det svider att bli diskriminerad"

Lotta Imberg · 11 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Katri Linna är i dag ombudsman mot etnisk diskriminering. Vid årsskiftet får hon ansvar för arbetet mot all typ av diskriminering. 

Katri Linna är i dag ombudsman mot etnisk diskriminering. Vid årsskiftet får hon ansvar för arbetet mot all typ av diskriminering. 


klar

Artikellänk är kopierad

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och Katri Linna.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni och Katri Linna.Foto: SCANPIX

SUPER-DO. Vid årsskiftet skrotas ombudsmännen mot diskriminering av etniska minoriteter, homosexuella, handikappade och kvinnor. I stället ska alla typer av diskriminering motverkas av en och samma ombudsman: Katri Linna. Hon ska dessutom ta sig an två nya kategorier av diskriminering: Ålder och könsöverskridande identiteter.

Du är själv kvinna och invan­drare, har du blivit diskriminerad?– Det har jag ju känt av, Men jag brukar inte analysera enskilda händelser så här i intervjuer. Men jag förstår känslan. Att det svider i såret.

Från vilka håll har det kommit protester mot sammanslagningen?– Framför allt från jämställdhetshållet. De frågorna har utvecklats längst  i Sverige och man är rädd att de andra områdena ska dra ner verksamhetens nivå. Men jag tror snarare att man kan bredda synen på jämställdhet. Den allmänna jämställdhetsdiskussionen har varit väldigt färgad av synen på kvinnan som en svensk tjänstemannakvinna. Men förutsättningarna skiljer sig om det gäller en romsk kvinna till exempel.

Innebär super-DO-sammanslagningen att regeringen sparar pengar?– Nja, de har sagt att det inte är ett besparingssyfte, utan för att lyfta rättviseperspektivet.

 Vad är det första du vill genomföra?– Det första jag gör, redan, är att försöka få ihop organisationen. Jag leder utredningen om den nya nya ombudsmannen, alltså få till en fungerande myndighet. Den ska vara klar första januari, men det finns i dag ingen myndighet, inga lokaler och ingen organisation.

Vilken fråga är mest primär?– Vad jag vill betona är likheten, i stället för olikheten, och diskutera en helt ny syn på ombudsmannen. Inte prata om sakfrågorna, utan respekten för mänskliga rättigheter. Nu problematiserar man gärna den ena gruppen mot den andra. I stället för att utgå från det gemensamma.

Du är ombudsman mot etnisk diskriminering i dag. Har du mest kunskap på det området?– Ja självklart. Samtidigt är det i jämställdheten jag började, som facklig jurist. Jag har arbetat mycket med frågor som tangerar handikappfrågor och jag har även läst genusvetenskap och normativitetsteorier. Jag är inte helt okunnig.

klar

Artikellänk är kopierad

Lotta Imberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro