ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Superbomb kan ersätta kärnvapen

TT · 23 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

USA har lovat att skrota ett kärnvapen för varje ny bomb som produceras.
USA har lovat att skrota ett kärnvapen för varje ny bomb som produceras.Foto: sxc.hu

USA planerar att skaffa nya bomber som är så kraftiga att de kan ersätta kärnvapen, enligt Vita huset. Precisionsvapnet påstås kunna nå vilket mål som helst på jorden inom en timme.

Trots att vapnet inte finns ännu är oron för tekniken så pass stor att Barack Obamas regering har gått med på ett krav från Ryssland om att USA måste skrota en kärnvapenrobot för varenda en av dessa nya "konventionella" vapen som tas i bruk. Det står skrivet långt in i det nya så kallade Startavtal om kärnvapennedrustning som USA:s och Rysslands presidenter undertecknade för två veckor sedan, uppger Vita huset för The New York Times.

Vapnet har fått namnet Prompt Global Strike — ungefär Omedelbar global träff. Det är tänkt att kunna pricka Usama bin Ladin i en grotta, slå ut en nordkoreansk robot medan den rullas ut mot startrampen eller förstöra en iransk kärnteknikanläggning.Förödelsen ska lokalt kunna motsvara ett atomvapens.

Obama rapporteras vara positiv till vapnet, men har inte gett sitt klartecken ännu. Presidenten antydde i en intervju med The New York Times att det ingår i ansatsen att "förlita sig mindre på kärnvapen" men likväl försäkra sig om att "vår konventionella vapenkapacitet avskräcker effektivt i alla lägen utom de extremaste".En tidig version av vapensystemet skulle kunna tas fram tidigast 2014, och finnas i färdigt skick i Pentagons arsenal någon gång 2017—2020. Kostnaden är oklar, men systemet lär bli mycket dyrt.En viktig säkerhetsdetalj är att andra länder som Ryssland och Kina inte får förväxla en Prompt Global Strike-uppskjutning med ett avfyrat kärnvapen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro