ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Superlönen är här!

Andreas Jelvefors · 23 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Superlönen är här. I januari får svenskarna ut 1,4 miljarder kronor mer än i december – utan extra ansträngning.Men det gäller bare de som har jobb.Trots dyster ekonomi vädrar nu konsumenter och handlare morgonluft. I dagarna trillar januarilönen in för drygt fyra miljoner svenskar. Tack vare det tredje steget i jobbskatteavdraget samt höjd gräns för statlig skatt blir det denna månad 1 250 miljoner kronor mer i lönekuvertet jämfört med i december. För vissa grupper handlar det om över 1 000 kronor mer i månaden.– Jag hoppas att folk nu konsumerar mer. Risken är att de sparar tillskottet och det är inte bra för ekonomin, säger Sven-Olof Lodin, professor i skatterätt.Enligt honom får man nu gå tillbaka till tidigt 1900- tal för att hitta jämförbart låga skatter i Sverige.Vinterns räntesänkningar och den skattesänkning som vi nu ser effekten av har fått handlarna att gnugga händerna.– I december var handlarnas framtidsutsikter i botten. I vår senaste framtidsindikator ser vi att det för första gången på två år vänder uppåt, säger Margareta Ternell på Svensk Handel.Pensionärer får i januari förhöjt grundavdrag vilket ger dem 160 miljoner kronor mer i månaden.

FOTNOT: Beräkningen är gjord från en kommunal skattesats av 32 procent. Både jobbskatteavdrag och eventuell statlig skatt är inräknad. Nya gränsen för att betala statlig skatt (50 procent) ligger från och med i år på 367 600.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro